Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna är bra på att återvinna

/

Gävleborna är bland de flitigaste i landet att samla in lågenergilampor. Lamporna innehåller giftigt kvicksilver och ska inte kastas i soporna eller glasinsamlingen.

Annons

I fjol samlade Gävleborna in drygt ett halvt kilo lågenergilampor och lysrör, att jämföra med rikssnittets knappa kvartskilo.

Miljöminister Lena Ek, C, röt i vintras till att kommuner och avfallsbranschen måste samla in fler lågenergilampor. Runt 200 000 slängs i återvinningsstationernas glasigloor med risk att kvicksilver sprids till människor och natur. Därutöver hamnar ett okänt antal i soppåsarna. Kvicksilver, ett av de farligaste miljögifterna, är skadligt redan i mycket små mängder och påverkar framförallt det centrala nervsystemet.

Några dagar innan Lena Ek krävde bättring lanserade Gästrike återvinnare skåpet El-in, där man kan lägga uttjänta lågenergilampor, batterier och små elapparater. Lysrören ska däremot fortfarande till den bemannade återvinnningscentralen. El-in finns nu i 18 Coopbutiker i Gästrike återvinnares fem medlemskommuner.

– Vi tycker att det fungerar bra, säger Ulrika Svensson, marknadsförare och återvinnare.

De har beställt nya och nästa vecka finns drygt tjugo till att placera ut hos hugade butiksinnehavare. Även andra kommuner är intresserade.

Någon mätning om fler lampor samlas in eller om det blir färre slängs fel har Gästrike återvinnare inte gjort sedan El-in kom på plats, men Ulrika Svensson tror att insamlingen ökat eftersom El-in fylls med lågenergilampor.

I de fem medlemskommunerna lämnade invånarna in drygt ett kvarts kilo lågenergilampor och lysrör per person i fjol. Vid förra felsorteringsmätningen var det 1,4 procent lågenergilampor, glödlampor och batterier i de brännbara soporna.

Lena Eks krav har fått branschen att lova att samla in två miljoner fler lågenergilampor i år. Bättre skyltning och mer information ska göra att man når målet.

Mer läsning

Annons