Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle lockade mer folk än Juventus!

/
  • Sky Blues var förstås på plats på Råsunda. Men de hade av naturliga skäl svårt att göra sig hörda. Foto: Annakarin Björnström

Vad vore Gefle IF utan sina trogna sponsorer? Nada.
Vad vore Gefle IF utan sina hängivna supportrar? Nada.
Självklart ville dessa stöttepelare i verksamheten vara på plats när fotbollsallsvenskan årgång 2006 sparkade igång. För hjärtelaget handlade det om möte med nykomlings­laget AIK på Råsunda fotbollsstadion.

Annons
Förutom alla som gav sig iväg på egen hand i blötsnöyran, per bil eller tåg, så fylldes fyra bussar med förväntansfulla Gävlebor. De skulle inte behöva bli besvikna.
Avfärd 11.30 på söndagen efter brunch och laddning på Heartbreak. Gefle Dagblad tog rygg på sällskapet och undertecknad kan intyga att både stämningen och optimismen var på topp. Givetvis hos supportrarna Sky Blues & Co men även bland sponsorerna (eller samarbetspartners som det numera heter), oavsett guld-, silver- eller bronsstatus.
Och så var ju Kostas där förstås, lika programenligt som sleven i grytan.
Snön yrde som sagt och hade jag inte vetat bättre skulle det ha känts som en resa till bandyfinalen eller så. Hela Tierpsslätten var överdraget med ett tjockt vitt täcke och man fick verkligen anstränga sig för att jobba upp fotbollstemperaturen. Närmare Stockholm var himlen fortfarande grå, men vi slapp nederbörden.
Väl på plats under lagens uppvärmning i nationalstadion kändes det helt okej. Läktarna började fyllas så sakteliga och till slut var vi inte mindre än 23 822 personer som såg AIK och Gefle IF dela lika, 2-2.
Den största premiärpubliken i ärorika Gnagets historia. Om det sen var Kung Johan Mjällbys och hela det gulsvarta lagets comeback ("Black Is Back") som lockade mer än Gefle IF:s gloria kan kvitta.
GIF:arna fick i alla fall vara med om en bortamatch inför fler åskådare än Milan och Juventus hade i lördags. Tillsammans!
Sug på den ni.
I ett avskilt hörn av folkhavet var Sky Blues-medlemmarna samlade framför en blyg, anspråkslös banderoll: "Forza, Gefle IF!"
Och när Ytterbom smekte in 0-1 efter en dryg kvart var det ingen som frös längre. Att sedan Revahl med en överilad fällning gav sin högerbackskollega i AIK möjligheten till kvitteringen på straff dämpade knappast optimismen. Det gjorde däremot det tidiga målet i andra halvlek. 2-1 för AIK och himlen mörknade. Estländaren Kristen Vikmäe (en härlig forwardstyp som kan bli en sensation på Strömvallen) blev poängräddare och både Daniel Bernhardsson (snubblade styggt) och nämnde Vikmäe kunde ha blivit matchvinnare i sina frilägen.
- Jag satt precis i linje och såg att det fattade högst en decimeter för att Vikmäes lobb skulle gå över AIK-målvakten. Ack så nära, berättade Kenneth Hansen i sponsorgänget och till vardags på Gavlegårdarna.
Självklart förekom det tipstävlingar i bussarna. Gissa vilka som prickade rätt i den buss jag åkte med?
Jo, både GIF-tränaren Per Olssons pappa Lennart och assisterande tränaren Robert Stridhs mamma Irene hade plitat ner 2-2 på sina lappar.
Inside från sönerna, kanske?
Lennart Olsson tog hem prispotten på dryga sex hundralappar eftersom han även hade 1-1 som halvtidsresultat. Så nu finns det svart på vitt varifrån Per ärvt sin förmåga att kika i kristallkulan.
Och vem vinkade vi åt på hemvägen om inte spelmannen i Björklinge. För dagen iklädd en matchtröja från Gefle IF! Knappast någon förolämpning eftersom det trots allt blev 2-2 i en premiär på bortaplan mot en nykomling som hade 23 000 personer som sin tolfte man.
Fortsättningen blir spännande, minst sagt.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons