Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam upphandling får underkänt

/
  • I väntan på att upphandlingen blir klar har landstinget förlängt avtalet med nuvarande leverantör, Apoteket AB, till september 2013. Bilden är inte tagen i sammanhanget.

Upphandlingen som skulle spara miljoner åt landstinget får underkänt. Kammarrätten anser att landstingen felbedömt kravet på stabil ekonomi för det företag som vann.

Annons

Anbuden ska nu prövas igen och då ska landstingen utgå från att det vinnande företaget inte uppfyller kraven på att ha stabil ekonomi. Det skriver kammarrätten i sin dom. En ledamot tyckte att det räckte med att landstingen gör en ny prövning av anbuden.

Gävleborg och sex andra landsting har gjort en gemensam upphandling av de små färdigpackade påsar med medicin som patienten ska ta vid samma tidpunkt.

Företaget Svensk Dos AB vann i vintras upphandlingen. För landstinget innebar det att man sparade 14 miljoner kronor om året.

Ett företag som inte vann överklagade och menade att Svensk Dos inte levde upp till kraven som landstingen ställt i anbudsunderlaget på att ha en god ekonomi. De anser det orimligt att företaget inte behöver ta betalt för att lägga tabletterna i påsarna.

Landstingen anser att företaget har en stabil ekonomi för att vara nystartat enligt den skala som man använder. Landstingen hänvisar också till bankintyg som talar för bolaget.

Förvaltningsrätten gav landstingen rätt, men inte kammarrätten. Den tycker inte att landstingen kunnat visa att de har fog för sin bedömning och de har därför inte följt lagen om offentlig upphandling.

Per-Henrik Back på landstingets läkemedelsenhet säger att landstingen på onsdag ska bestämma om de ska överklaga eller agera på något annat sätt.

I väntan på att upphandlingen blir klar har landstinget förlängt avtalet med nuvarande leverantör, Apoteket AB, till september 2013. Förlängningsperioden är dyrare än det nuvarande avtalet.

Mer läsning

Annons