Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm dieterna - säger dietisten

/

Börjar du inse att det kanske inte är just din våg som visar för mycket, att du inte har en ovanligt kraftig benstomme eller fel på ämnesomsättningen? Letar du i efter en snabb lösning i djungeln av dieter, där den goda potatisen alltsomoftast är knölen i dramat? Glöm det. Byt livsstil i stället, tycker dietisten.

Annons

Ordet banta har fått en lite dålig klang. Numera heter det oftast att komma i form, även när målet är att se ut som tandpetarna Victoria Beckham eller Keira Knightley. Oavsett vad man kallar det finns det en hel drös av olika metoder och dieter, som lovar att ta bort det där som gör att du ser ut som en strut mjukglass i byxorna du brukade komma i. ISO är det nya just för tillfället.

Janet Saxvold, legitimerad dietist vid Gävle sjukhus, gillar inte dieter överhuvudtaget.

– Dieter erbjuder snabba lösningar. Men man kan inte gå på diet hela livet, de flesta går bara att följa en begränsad tid. Därför går också de flesta som går ner snabbt med någon diet upp i vikt lika snabbt. Ska man gå ner och hålla vikten krävs en livsstilsförändring, säger hon.

Att övervikt och fetma blir ett allt större problem i världen tror hon bland annat beror på just en förändrad livsstil.

– Det är mer stress, fler ska göra karriär. Vi tycker inte att vi hinner lägga tiden på att laga mat, färdig mat finns tillgänglig överallt. Samtidigt ligger det i vårt intresse att se bra ut, och dieter erbjuder snabba, enkla lösningar. Ändå tror jag att det håller på att vända lite. Vi är mer medvetna om vad vi stoppar i oss och köper mer ekologisk mat.

Många av dieterna är direkt farliga, tycker hon.

– Det är viktigt att man är påläst innan man hoppar på en diet. Många är så extrema att man riskerar få brist på näringsämnen som till exempel kan skydda mot cancer.

Hon är kritisk till metoden som läkaren Annika Dahlqvist förespråkar, LCHF, där man ska äta mycket fett men bara lite kolhydrater.

– Det finns inga långsiktiga studier på den. Socialstyrelsen betonar också, även om de har godkänt metoden, att det är viktigt med långsiktiga studier. Men för långtidsstudier krävs att man håller dieten minst ett år och det gör de flesta inte.

Hon förstår att en diet som LCHF eller Atkins, där man får äta mycket fett, kan locka mer än den präktigare tallriksmetoden.

– Man får ju äta allt det där som anses som onyttigt, riktiga köttbitar, riktig grädde, goda ostar... Det låter ju gott. Men det blir ju mycket mättat fett, som kan leda till åderförkalkning och hjärt- och kärlsjukdomar. Sen blir det ju också rätt dyrt med en sån diet.

Flera dieter i dag har frontfigurer och egna produkter.

– Det har blivit en affärsrörelse eftersom det finns pengar att tjäna.

Hon tycker att dieterna ofta krånglar till det när det egentligen mest handlar om sunt förnuft, att tänka själv.

– Jag förstår att många känner att de behöver riktlinjer. Men, förutsatt att man är frisk, kan man faktiskt äta allt, men med måtta. Man behöver inte göra det så svårt. Om man nu kan sätta så hårda restriktioner på sig själv, som många dieter kräver, varför kan man inte bara dra ner på kalorier som kommer från godis och snacks och äta mer frukt och grönt?

Mer läsning

Annons