Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gönczi lutar åt höger?

/
  • Landstingets politiske vilde Laszlo Gönczi från Ljusdal har ännu inte bestämt vilken sida han ska stödja.Han kan mycket väl tänka sig sig stödja oppositionen.–  Jag köper inte hela deras paket men det finns mycket i det som tilltalar mig, säger han.

Landstingets politiske vilde Laszlo Gönczi överväger att stödja oppositionens budget – och därmed definitivt punktera den gamla röd–gröna majoriteten.
– Det finns mycket som är tilltalande i borgarnas förslag, säger han.

Annons

När landstingsfullmäktige i Gävleborg samlas på fredag i nästa vecka ska det slutligen bestämmas om det blir en röd-grön eller borgerlig budget som ska gälla för nästa år.

Eftersom mandatställningen mellan blocken numera är 37-37 kommer avgörandet sannolikt att hamna hos den avhoppade miljöpartisten Laszlo Gönczi från Ljusdal.

Han säger att han ännu inte bestämt vilken sida han ska stödja utan är öppen för diskussioner med båda blocken. Han känner ingen lojalitet längre med sina gamla vänner på den röd-gröna sidan utan kan mycket väl tänka sig sig stödja oppositionen.

–  Jag köper inte hela deras paket men det finns mycket i det som tilltalar mig, säger han.

Det han i första hand tänker på är förslaget att lägga ut mer verksamhet på entreprenad. De fem oppositionspartierna vill bland annat att dagkirurgin i Sandviken och Bollnäs sjukhus ska drivas i alternativ form. Partierna anser att minst 30 procent av vården ska drivas i alternativ form 2011.

– Det låter som ljuv musik i mina öron, säger Laszlo Gönczi.

Han säger att han vill ha mer av små självständiga enheter inom vården. Men han markerar samtidigt att han inte vill medverka till att enheterna ”bjuds ut på den allmänna marknaden”. Han säger nej till att låta stora vårdkoncerner ta över utan ser hellre personalkooperativ eller andra småskaliga lösningar.

– Jag vill veta mer om vad borgarna har för inställning till detta innan jag är beredd att stödja deras förslag, säger han.

När det gäller ekonomin anser de röd-gröna att ytterligare 150 miljoner kronor måste sparas i verksamheten. Oppositionen tror inte att det behövs.

– Ingen av sidorna har någon riktig koll på ekonomin. Vilken budget som än antas kommer det att bli sparbeting. Men jag tilltalas av att de borgerliga försöker hitta andra spår än att bara ge sig på verksamheten, säger Laszlo Gönczi.

Laszlo Gönczi kommer även att gå fram med ett eget budgetförslag. Han vill bland annat se ökade satsningar på kollektivtrafik, miljöarbete och kultur.

Mer läsning

Annons