Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör din egen webbholk

/

En fågelholk, en webbkamera och en dator. Det är i stort sett allt du behöver för att skapa ditt eget holk-big-brother.

Annons

Vi började med att köpa en helt vanlig fågelholk. De finns i många utföranden och kostar alltifrån en femtiolapp till flera hundra. Ett alternativ är förstås att göra en egen fågelholk av några gamla brädlappar som skruvas ihop. Men vi tog alltså genvägen och köpte en färdig för 79 kronor. Eftersom den skulle sitta på en vit husfasad målade vi den vit för att den skulle smälta in på ett trevligt sätt. Fåglarna struntar garanterat i vilket. 

En webbkamera av mindre modell, i vårt fall blev det en "Creative Live!" som tar minimalt med plats samtidigt som den både kan filma i HD samt spelar in ljud. Den skruvades fast i ett av innertakets hörn. Ett hål som precis släppte igenom USB-kabeln borrades i ena väggen. Hålet isolerades med eltejp så att det blir vattentätt. Vi målade sedan med vit färg ovanpå allting för att få det riktigt väderbeständigt.

Sladden till holken leddes sedan till en dator inne i huset där vi kopplade upp den mot ett program som tillåter oss att streama videobilden ut till läsarna.

Självklart kan man ha en hel del extrautrustning, eller vad sägs om mörkerkamera och trådlös router? 

Det är alltså inte alls svårt att göra sin egen webbholk. I år är det lite för sent att börja, men tills nästa år: följ vår holk!

Mer läsning

Annons