Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott nytt smalt år

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Förvandlingen. I februari 2001 vägde Madelene Hansson in sig och redan efter en vecka kunde hon glatt konstatera att det börjat ge resultat. I dag har hon blivit av med drygt tjugo kilo till. Och då passar det bra att bli ordentligt stylad inför nyårsaftonen.

Det kändes nästan som ett trolleri att se sig själv i spegeln. "Det där kan inte vara jag, var första tanken. Jag såg någon som var väldigt fin och insåg sedan att det faktiskt var jag."

Annons
Madelene Hansson har all anledning att känna sig glad. Hon har blivit riktigt nyårsfin med hjälp av stylisten Jonna Lundholm. Men den största förvandlingen har hon åstadkommit alldeles själv.
Madelene har gått ner 24,4 kilo på mindre än två år. Vintern 2001 vägde hon 94 kilo. Då skämdes hon och försökte gömma sig i bylsiga kläder. Hon bestämde sig för att göra något åt saken och började på viktväktarna. I början rasade kilona av och det kändes inte som om det skulle bli alltför svårt att nå målet.
- Jag hade bestämt för mig själv att jag ville komma under 70, men det var helt omöjligt. Jag stod stilla på 71 i flera månader och till slut sade konsulenten Margareta att det inte gick mer. Jag hade gått i mål och fick nöja mig.
Madelene gick med på att gå jämviktsprogrammet på sex veckor. Därefter skulle hon bli guldmedlem och få fortsätta väga sig gratis.
- Då gick jag ner direkt till 69,6! Visst är det konstigt, men det måste vara något psykiskt som påverkar, det tror jag faktiskt.

Efter alla cykelturer och alla vägningar kändes det roligt att bli ompysslad från topp till tå och Madelene blev mycket nöjd med sin nya festlook.
- Jag tyckte om allt, håret, sminkningen och kläderna, utom topen. Gäddhänget kändes för mycket när jag lyfte på armarna för att spreja håret.
Hon har mycket humor Madelene och skrattar när hon berättar. Hon tror att hon kanske kommer att vänja sig med känslan så småningom. Skorna skulle hon nog inte heller ha köpt själv, de var alldeles för damiga för hennes smak. Men ändå väldigt fina.
Det har också blivit en ny upplevelse, att det är roligt att köpa kläder. Det finns betydligt mer att välja på i storlek 40 och 42 än i 46 och 48. Och det är mycket roligare att prova och se sig själv i spegeln.
Att det är den årstiden med flera storhelger och mycket mat just nu oroar inte Madelene. Hon äter lite mer än vanligt både på julafton och på nyårsafton och betalar igen det andra dagar. Hon äter till och med julgodis.
- Jag älskar chokladaskar, säger hon. Alla mörka bitar vill jag ha och jag brukar få behålla dem för mig själv också.

Det är lätt att känna sig lite avundsjuk när det låter så enkelt. Men Madelene har kämpat hårt i nästan två år och lärt sig precis var gränsen går för vad hon kan äta, hur mycket hon kan äta och hur mycket hon måste motionera. Hon joggar ibland och cyklar till jobbet i regn och i rusk, men inte i snö. Men i september månad hände det som hon inte hade trott. Hon blev uppsagd från jobbet på Ericsson.
- Då fick jag en chock, säger hon. Jag hade inte trott det, men det var sant.
Madelene fick börja på det så kallade Antenn-projektet och har just nu praktikplats på posten. Hon trivs igen och säger att det är så bra folk som jobbar där. De har kul ihop och skrattar hela tiden när de jobbar. Bästa julklappen vore att få fortsätta...

Nyårsmaten är inte bestämd men eftersom hon tycker så mycket om lax, kanske det blir det. Hon pimplar själv också och brukar rycka efter bäckröding i skogarna runt Kungsberg. Den tillreder hon i ugnen med smör, salt och peppar och folie runt.
- Och köttet är alldeles rosa! Det blir jättegott. I våras tog jag en som vägde ett kilo och den såg ut som ett monster.
Hon har tävlat när hon var mindre och vunnit många priser, en gång fick hon en silvermedalj. Och nu ska hon ut på lovet igen. Att sitta vid ett hål på isen och lyssna på tystnaden, det är att njuta av livet för Madelene.
Helen Granditsky
026/15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons