Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granen står så grön och grann i stu..skogen

/
  • Här var det gran. Angela Fyhr har sina odlingar på promenadavstånd från hemmet. Och hittills har hon klarat sig undan julgranstjuvar och hungriga älgar. Foto: LEIF JÄDERBERG

En gran är ingen julgran utan "kläder". Alla vill ha olika granar, smala, tjocka, korta, långa. Det finns en gran för alla.
- Bara granen kan hålla upp en kula duger den för vissa, säger granodlare Angela Fyhr med ett leende.

Annons
En präktig lagom tjock julgran ska vara åtta-tio år gammal. På Angelas och maken Peters odling är granarna ännu för små. De får stå på tillväxt minst tre-fyra år till. De granar hon säljer är köpta på rot i Enköping.
Gävlegranar och Upplandsgranar i all ära men Skånegranarna är tätare. De har längre växtperiod än här upp i norr.
- Men det är inte bra om granen växer för fort, då blir de glesa, berättar Angela.
Granen får inte heller vara för tät. Det kan visserligen vara vackert på en oklädd gran men täta grenar ger inte utrymme för kulor och annat pynt. Lagom är som vanligt bäst, halvgles alltså.

Granodlingen i Hedesunda är en familjeangelägenhet. Angelas far, Frank Walldén, är uppvuxen i byn och har alltid haft skogen inpå knuten. När han var 18 år flyttade han till Kanada och jobbade som skogshuggare. Efter några år återvände han men han kom inte ensam. I Kanada hade han gift sig med Nancy. Paret fick två barn, Angela och Erik.
Frank fortsatte med skogsbruk och började sälja julgranar.
- Han har sålt i minst 25 år, berättar Angela.
Redan som barn fick Angela och Erik hjälpa till och nu är även Angelas make, Peter Fyhr, involverad i familjeföretaget.
Frank stod från början på Valandtorget men sedan många år är det OK/Q8 på Söder som är familjens försäljningsställe. Angela brukar sälja mest men i år har hon tagit paus eftersom hon väntar sitt andra barn någon gång efter jul.
Det är först på senare år de börjat odla julgranarna själva. Men fortfarande är granarna för späda för försäljning så de granar som säljs är julträd köpta på rot.
- Förr tog vi också på den egna marken men nu orkar inte pappa pulsa lika mycket.

Smaken förändras och därför har familjen försökt få tag på ädelgran från Danmark men försäljare i Stockholm tycks ha bjudit högre.
Angela berättar att för att en gran ska bli bra måste gräset sprutas annars kan granen växa snett.
Många vill också ha formklippta granar men det har familjen Walldén/Fyhr inte börjat med än.
- Vi ska utbilda oss på det men det är inte lika poppis här som i Stockholm.
Annars är det inte så värst mycket jobb med en julgransodling. Angela har sina båda odlingar på promenadavstånd. De nyplanterade svenska rödgranarna står närmast och de lite större och äldre längre bort. De är glest planterade så Angela och Peter slipper gallra så mycket. Hittills har de också klarat sig från julgranstjuvar och hungriga älgar.
- Det sägs att ljusa granar håller sig sämre men jag vet inte om det stämmer, säger hon och kontrollerar en gran.

Granen ska absolut vara nyhuggen och Walldén/Fyhr började hugga sina förra veckan och sen hugger de vartefter. Men även om granen är nyhuggen behöver den en ny snittyta innan den får fot. Kådan som bildas gör att den inte tar upp vatten annars. Angela råder julgransköparna att förvara granen utomhus tills det är dags att ta in den. Lite vatten vill den ha.
- Det får inte vara för mycket då blir det bara en stor isklump som ska tinas.

Ett dygn i garaget innan den kommer inomhus är inte fel men granen får absolut inte stå vid ett element.
- En gran får aldrig torka ut, då barrar den. Kolla vattnet minst en gång per dag. En del har sockerbitar, kopparslantar och växtnäring i vattnet men jag vet inte om det hjälper.
Fram till den 23 december brukar Angela sälja granar men aldrig på julaftonen.
- Ibland blir det så mycket granar kvar att det blir en hel kase och ibland ingenting. Jag brukar slänga in några till hästarna. Granbarr ska tydligen vara bra mot mask.
Val av gran är en viktig och känslig sak som ibland kan orsaka familjegräl. Var och varannan jul får Angela lyssna på grälen och ibland råkar hon själv ut för otrevliga kunder som klagar på granarna.
- Ibland ser man på dem att de inte får någon rolig jul. Men förra året var den en kille som vinkade på mig. Jag trodde jag skulle få skäll men han sa att han äntligen kommit hem med en perfekt gran.
Många gör felet att de köper för höga granar. Fot och stjärna ska få plats och dessutom ska det vara lite luft upp till taket.
- Ta av toppen om granen är för hög. Det gör inget, granen är redan död.

Men gran är inte någon höjdare för allergiker. Tall brukar gå bättre. Även krukväxterna trivs bättre med tall. Kanske till och med plastgran kan vara ett alternativ?
- Plastgranar är för perfekta. De syns inte och inte luktar de hellre. Hellre utan gran än en i plast, säger Angela bestämt.
- Men svärfar har en i plast, avslöjar hon.
Granen är väl det absolut viktigaste på julen för en julgransodlare?
- Njä, jag brukar jobba så mycket så jag går ner i vikt före jul så julbordet är viktigast.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons