Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för sjukhusets nya parkeringshus

Nu ska det bli lättare att parkera vid Gävle sjukhus. Under onsdagen sa landstingsfullmäktige ja till att bygga ett nytt parkeringshus för 40 miljoner kronor.

Annons

Men miljökrav kan göra projektet dyrare.

Det nya parkeringshuset ska byggas på nuvarande besöksparkering och få 200 parkeringsplatser. Kostnaden är beräknad till 40 miljoner kronor.

Politikernas förhoppning är att detta ska lösa de mångåriga parkeringsproblemen på sjukhuset.

Men för majoritetspartierna, främst Miljöpartiet, är satsningen något besvärande eftersom den kan ses som alltför bilistvänlig och därmed tveksam från miljösynpunkt. Partierna har därför tillsammans författat ett ”särskilt yttrande” där de bland annat betonar att parkeringshuset har vissa miljöfördelar.

Det blir till exempel lättare att bättre ta hand om regn- och smältvatten från parkeringarna, menar de. Parkeringshuset bör förses med laddningsstationer för elbilar och eventuellt också med solceller på taket, sägs det i yttrandet.

Under debatten pressade Vänsterpartiet på för att de delar i yttrandet som gällde hantering av regn- och smältvatten och satsning på laddningsstationer skulle preciseras i tydliga beslutsformuleringar. Detta invände majoriteten emot inledningsvis, bland annat av ekonomiska skäl.

– Laddningsstationer är dyra. Ska det finnas sådana redan från början måste investeringsramen utökas, menade Carl-Ewert Ohlsson, Centern.

Vänsterpartiet fick dock stöd av samtliga oppositionspartier och då valde majoriteten att stödja förslaget om inrättande av laddstolpar, trots avsaknad av finansiering.

Efter votering kunde oppositionen också driva igenom att X-fastigheter ska få i uppdrag att ta fram lösning på hur smält- och regnvatten ska tas omhand.

Mer läsning

Annons