Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbarna och Posa jobbar på

/

Volvo Ocean Race: Telefonica vann igen, först i mål på deletappen till Kinas sydligaste stad, Sanya. Den tredje etappsegern av tre möjliga. Tvåa var Groupama från Frankrike.

Annons

Groupama har två svenskar ombord, Martin Krite och Martin Strömberg. De sista dygnen var tuffa med lite sömn. Martin S har tappat fem kilo från Förenade Arabemiraten till Kina. Det är vad besättningen går upp i vikt när vi kör Ålandseskadern. Nu är det vila, mat och sömn som gäller för dubbel-Martin.

Nästa etapp går till New Zeeland. Martin S berättar att sista tre dygnen har det knappt blivit någon sömn.

– Vi har gott om mat ombord men man prioriterar att sova i stället för att äta när man är riktigt trött. Dumt, men så blir det. Vi hade kryss längs Vietnams kust sista dygnen, alla var vakna och vi fick slita hårt varje gång vi slog, berättar Martin S.

Ett slag tar 40 minuter att genomföra. Martin S tippar att nästa etapp som går norr om Filipinerna blir minst lika tuff med hårda nordliga vindar och ström i fel riktning. Hårt liv sjömanslivet.

Apropå förra fågelrapporten: Snickar-Leffe seglade till Åland för några år sedan och hade med sig en pratglad papegoja. Det blev landstigningsförbud för både Leffe och pippin. Ålänningarna var rädda för smitta. Kanske fågelinfluensan. Min spindel brukar slinka igenom tullarnas nät.

Lyxfärjorna har det motigt. En står på grund i Italien. Två färjor hade 500 passagerare svårt magsjuka i Västindien. Jag tror det var samma rederi.

Nu ska vi jobba tills vi blir 75 år säger Reinfeldt.

– Här sitter ni och jobbar ser jag, säger jag till gubbarna på varvet där de sitter och fikar.

– Helt rätt, säger gubbarna som kurar i värmen.

Rostfria Ove har minst fyra tomma kakburkar travade på varandra som väntar på att få åka till återvinningen. Vi jobbar ju här varje dag, från tidiga morgonen till sena kvällen. Klart alla ska jobba som vi efter 65 år. Alla är rörande överens om att jobba vidare vid en av de många fikarasterna.

Snickar-Leffe har satt en bogpropeller på sin båt. Rostfria Oves luckor är bytta. Skjulmustmaskinen ska servas. Det är bara när fruarna ber om hjälp med städningen hemma som man slipper åka till varvet och slita ont.

Apropå hemarbete så har jag köpt en ny tvättmaskin.

Den är bra, det gick utmärkt att tvätta plånboken med allt innehåll i nya snabbprogrammet. Inget blev förstört även om det är lite svårt att få ut kontokorten ur sina fickor.

Rikskupongerna blev bara lite skrynkliga. I gamla maskinen återstod bara gemet och en massa ludd av rikskupongerna.

Apropå pensionsålder så kom det röda kuvertet. För egen del säger jag bara den dagen, den försörjningen.

Nu sker det mesta roliga på fruset vatten. Jag blev bjuden på SAIK-match av SAIK och fick träffa gamla kompisar. Riktigt roligt. SAIK vann. Gasten seglar omkring på nya långfärdsskridskor.

Sen är ju isracingen i gång, brum, brum, brum.

Posa är äldst, 64 i år. Jimmy Olsén från Strömsund är yngst med sina 15 år. När isen sprutar om 200 stycken 28 millimeters dubbar per däck stiger pulsen och värmen trots kylan.

Grymt härlig sport.

Varför heter det lång-kall-song? Det borde heta långvarmsong.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons