Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gympa i grupp ger lungsjuka ett bättre liv

/
  • Träning i grupp gör susen för KOL-patienter på Sätra hälsocentral. Sjukgymnasten Sara Öwall ser till att Anne-Marie Kruth-Lindström, Mats Lindberg och Ingegerd Larsen får jobba.
  • Anne-Marie Kruth-Lindström tränar för att inte bli sämre  – och för att det är roligt att träffa andra med samma sjukdom.
  • – Ju tidigare KOL upptäcks och börjar behandlas desto större är chansen att patienten slipper bli svårt sjuk, konstaterar Camilla Larsson, astma-KOL-sköterska,  och Zoltan Megyesi, familjeläkare.

Gymnastik kan vara vägen till ett bättre liv – även för människor som har svårt med andningen. Sätra hälsocentral har startat gruppträning för KOL-patienter. Resultatet är lovande.

– Det är roligt att få träffa andra med samma sjukdom, säger Anne-Marie Kruth-Lindström, en av deltagarna.

Annons

Sjukvården har hittills inte varit så bra på att upptäcka och tidigt ta hand om människor med KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Beräkningar visar att en av fem patienter med sjukdomen saknar diagnos och är utan behandling.

Men en förändring är på gång. Som GD tidigare berättat har en satsning inletts på att förbättra omhändertagandet av KOL-patienter vid hälsocentralerna i Gävleborg. Sätra hälsocentral i Gävle har kommit längst i det här arbetet.

– Vi är ensamma i länet om att ha ett astma-KOL-team och organiserad träning för KOL-patienter, berättar Camilla Larsson, astma-KOL-sköterska.

Sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och läkare på hälsocentralen arbetar tillsammans för att tidigt fånga upp KOL-patienterna och ge dem bästa tänkbara vård och behandling. Det handlar om allt från att upptäcka nya fall till att erbjuda rökslutarhjälp, medicinering, träning och anpassning av hemmiljön. Psyko-social hjälp finns också att tillgå för patienter med depression.

Nya KOL-fall letas aktivt upp bland de rökare och före detta rökare som kommer till hälsocentralen. De som har symtom får genomgå lungundersökning med spirometer och slussas sedan vidare till läkare och sjukgymnast.

– Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto större är chansen att patienten slipper bli svårt sjuk och kanske behöver syrgas, säger Camilla Larsson.

En viktig del i behandlingen är den gruppträning som hälsocentralen startade förra hösten. Deltagarna träffas två gånger i veckan och får under en timme göra olika kroppsövningar. Sjukgymnasten Sara Öwall leder.

– Det handlar mycket om att våga röra sig. Har man svårt att andas kan det ta emot att börja med träning, säger hon.

Med träning kan patienterna förbättra konditionen, öka muskelstyrkan och må bättre i största allmänhet. Deltagarna får också lära sig andningsteknik och hur de ska hosta på rätt sätt för att skona bäckenbotten.

De gymnastiska övningarna är tuffa, intygar Mats Lindberg, en av deltagarna.

– Det är jobbigt det här, den saken är klar, pustar han.

Mats Lindberg har haft KOL i 10-15 år. Han har tappat så mycket av sin lungkapacitet att han i dag behöver syrgas en stor del av tiden. När han går ut har han alltid en syrgastub med sig. Han har också skaffat en egen apparat för mätning av blodets syresättning.

Anne-Marie Kruth-Lindström och Ingegerd Larsen, har inte hunnit bli så dåliga i sin sjukdom ännu. För dem är det viktigt att bromsa förloppet. De tycker att gruppträningen varit mycket bra. Det är roligt att få träffa andra med samma sjukdom, menar de. De är tacksamma mot landstinget som tagit sig an dem.

– Det känns bra att det är någon som bryr sig. Som KOL-patient får man annars ofta höra att man får skylla sig själv eftersom man rökt, säger Anne-Marie Kruth-Lindström.

Hon ångrar själv att hon en gång började röka och säger att hon blir upprörd när hon i dag ser unga människor stå och blossa.

– Jag får god lust att gå fram till dem och rycka ut cigaretten ur munnen på dem!

En utvärdering har gjorts av den första gruppträningsomgången. Den tyder på att effekten varit positiv. Deltagarna har ökat sitt välbefinnande och förbättrat sin kondition. Resultaten är så pass goda att träningen fortsätter med en ny grupp i höst. Den nya gruppen kan glädja sig åt att få vara i mer anpassade lokaler.

– Vi kommer under hösten att i få ett gym klart här på hälsocentralen och då kan vi hålla till där, säger Sara Öwall.

Mer läsning

Annons