Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haegerstrands är en resebyrå för gods

/

Egentligen börjar containerns resa redan hos Haegerstrands i Gävle. Enkelt uttryckt kan man säga att de är en sorts resebyrå för gods.

Annons

Haegerstrands arbetar bland annat med skeppsklarering vilket innebär beställning av lastning och lossning, lotsbeställning med mera för fartyg i Gävle hamn och Skutskär.
Gällö såg och Haegerstrands har redan gjort om transporten för virket och till vilken bashamn i Japan det ska forslas. Haegerstrands har också tagit in offert från ett oceanrederi som äger containrarna. I det här fallet blev det Hapag-Lloyd. Gällö bokar antal containrar, talar om vilken storlek de behöver på containrarna och vilket datum virket ska skeppas. Haegerstrands i sin tur ser till att tomma containrar finns på plats och gör i ordning de dokument som containern behöver.
Haegerstrands är också agenter för rederiet TeamLine som äger det containerfartyg, Lappland, som ska transportera virket till Hamburg.
- Virket ska lastas i en 40 HC. Den är lite högre än normalt, berättar Berit Eriksson, marknads- och försäljningsansvarig på Haegerstrands.
Hon slänger sig vant med de olika containerbetäckningarna. En 40 fots container är tolv meter lång och HC betyder att den är lite högre än den normala 40-fotscontainern som kallas DV.
- Containrar är perfekta för samlastning, fortsätter Berit.
Den som ska skicka en liten mängd gods kan köpa in sig på en del i en container. Containern fylls upp med annat gods som ska till samma destination.
- Samlastning görs i Göteborg. Det har vi inte här men vi skulle vilja ha det.
I Gävle är det FCL, Full Container Load, som gäller.
AB PJ Haegerstrand har personal i tjänst dygnet runt alla dagar på året. Speditionsavdelningen tar hand om godshantering, tullfrågor, lastdokumentation och lagring. Haegerstrands hjälper också till med frakt av styckegods, containertransporter och hela fartygslaster.
Företaget grundades av Per Johan Haegerstrand 1859. Då var Gävle Sveriges största rederistad. I?dag är Haegerstrands ett av Gävles äldsta företag. Företaget har 15 anställda och leds av Torsten Engwall.

Mer läsning

Annons