Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll koll på remissen på nätet

Det ska bli möjligt för patienter att via internet följa sin remiss väg genom sjukvården. Landstinget arbetar på att skapa system för detta.

Annons

Det tar i snitt tre veckor från det att en remiss skrivs till dess att patienten får den efterfrågade vårdinsatsen.

På landstinget vill man nu göra det möjligt för patienter att hålla koll på vad som händer med remissen sedan den skrivits.

Detta ska man kunna göra via Mina vårdkontakter, en tjänst som landstinget tillhandahåller på internet.

– Beställer man en vara via nätet i dag kan man enkelt kolla var i transportkedjan den befinner sig. På samma sätt bör det vara med remisser, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Han tror att hanteringen kan effektiviseras och väntetiderna kortas om vårdpersonalen vet att patienterna själva kan följa remissgången.

– För personalen blir det en vinst att slippa telefonsamtal från patienter som undrar vart deras remisser tagit vägen, säger Svante Lönnbark.

Ett system för detta är under uppbyggnad. När servicen kan införas är oklart men Svante Lönnbark tycker att det brådskar.

– Vi har gjort stora investeringar i IT och det är hög tid att vi visar vilken nytta detta kan ge för medborgare och personal.

Landstinget tänker också göra det möjligt att via nätet beställa tid hos familjeläkare. Denna service finns redan vid Caremas hälsocentraler och har även införts på landstingets nya hälsocentral på Gävle Strand. Under nästa år ska systemet successivt införas på fler hälsocentraler.

Mer läsning

Annons