Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsocentraler håller öppet för prickkoll

Antalet fall av elakartad hudcancer ökar för varje år. I dag gör fem hälsocentraler i Gävle en extrasatsning på att undersöka patienter med misstänkta hudförändringar.

Annons

De senaste decennierna har malignt melanom, den allvarligaste hudcancerformen, blivit allt mer förekommande i Sverige.

Under 2009 fick 63 personer i Gävleborg diagnosen. Det är tre gånger så många som 1980. Orsaken till ökningen är förändrade solvanor.

Även om prognosen oftast är god inträffar dödsfall. I Gävleborg avlider ett tiotal i sjukdomen per år.

Ju tidigare cancern upptäcks, desto större är möjligheten till lyckad behandling. I dag håller de fem hälsocentralerna i primärvårdens norra verksamhetsområde i Gävle öppen mottagning i två timmar för patienter med hudförändringar.

– Ett bra tillfälle för den som gått och funderat över sina hudprickar men inte kommit sig för att låta dem bli undersökta, säger Kicki Ceder, vårdenhetschef vid Gävle Strands hälsocentral.

De flesta hudprickar är oförargliga. Om läkarna hittar något som de misstänker kan vara cancer remitterar de patienten vidare till Gävle sjukhus för operation eller till hudspecialist för närmare bedömning.

De patienter som kommer till prickmottagningen får alltså inte träffa hudspecialist i dag?

– Nej, men våra läkare är allmänspecialister och fullt kompetenta att göra bedömningar av hudförändringar. Det ingår i deras utbildning, säger Kicki Ceder.

Det finns dock nackdelar med att det inte är hudspecialister som gör den första undersökningen av patienter med hudförändringar. En är att patienter blir opererade i onödan. Allmänläkare vill inte ta några risker och tenderar att skicka patienter till operation ”för säkerhets skull”.

I landstinget diskuteras just nu hur man kan effektivisera vårdorganisationen så att fler patienter med hudförändringar bedöms av hudspecialist.

– Det skulle krävas att vi fick mer resurser än vi har i dag. Men studier har visat att det blir säkrare bedömningar och färre operationer om patienterna bedöms av dermatolog, säger Lars-Åke Berndalen, verksamhetschef vid hudsjukvården i Gävleborg.

Mer läsning

Annons