Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vann på trä och plast

/

Annons

Jag frågade spindeln hur han hade det där inne i kokongen.

– Bara fint, blev svaret.

Jag undrade om de har fått sina spindlingar ännu.

– Nä, det skulle dröja lite, sa spindeln.

– Hur träffade du din spindelvän? undrade jag.

– Jag nätdejtade hen naturligtvis, jag är ju expert på nät. Hänger du inte med alls? Man kan fixa allt på nätet, säger spindeln.

– Trådlöst? undrade jag.

– Självklart, till och med Imse-vimse kör trådlöst numera.

Varvsgubbarna var spiknyktra och snackade om snickarnas humör medan ”Snickar-Leffe” var på brägårn och hämtade groggvirke. En nynnande snickare spikar med trallspik. En sur snickare spikar med gnällspikar. Den gladaste snickaren, han nubbar.

Tomas Magnusson gjorde revolution med att åka på plastskidor 1974 på VM i Falun. Han fick plastskidan på fredagen. På lördagen var det blöta spår och han lade sina trä-Järvinen åt sidan och tog VM-guld på gula och blå Kneissl.

Matti Kuosku från Högbo vann Vasaloppet på träskidor samma år. Två år senare 1976 vann han Vasaloppet igen, nu på Jofa-skidor i plast. Jag tror att Matti är den enda åkare som har vunnit Vasaloppet på både trä och plast.

Men nu glömmer vi vintern, båtmässan i Älvsjö står för dörren, takdropp och stark vårsol vill vi ha nu. På Svalbard firar man att solen har kommit tillbaka med Solfestuka 3-9 mars. Härligt.

Nu är det inne att ta med läsplattan på toaletten. På den tiden dotter Kajsa var liten smög jag in på toa med tidningen för att få en höjdarstund. Då kunde hon undra efter ett tag och ropa. ”Pappa bajsar du eller nöjesbajsar du?” När jag har berättat detta för andra har jag hört liknande berättelser som ”tombajsar du?” eller någon annan som sitter och ”luftbajsar”. ”Plattbajsar” kan väl bli ett nytt uttryck.

Hästköttdebatten skenar vidare. Ät fisk vet ja – men någon rackare blandar väl sjöhäst i gratängen.

Fler människor har varit ute i rymden än seglat jorden runt ensam nonstop. Francois Gabart, 30-årig fransman, seglade hem Vandéeglobe, ensamracet jorden runt nonstop. Det tog 78 dygn, två timmar och 16 minuter att segla de cirka 24 000 sjömilen, det är rekordtid för kölbåtar.

Den förste som ensam seglade jorden runt nonstop var Robin Knox-Johnston, 1969. Det tog 312 dygn. Packningslistan är rolig läsning. Han hade 3 000 cigaretter, 24 flaskor brandy, 24 flaskor whisky och 120 öl med ombord. I dag är skaffningen en annan. Hälften av deltagarna bryter Vendéeglobe, man har krockat med fiskebåtar, brutit master, haft problem med hydraliken till kölarna. Hårt liv sjömanslivet.

Vår kommun tänker marknadsföra sig på båtmässan. Jag läser i bladet att ”Farleden förbi Gävle anses lite farlig men vi vill visa att det finns många fina ställen att söka skydd på om det blåser upp.”

Så nämner man Furuvik, Engeltofta och Axmarbruk. Ett av de få ställen jag inte har varit på efter vår kust är Furuvik, just för hamnens utsatta läge.

Välkommen ombord.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons