Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handtvätt bästa hjälpen mot smitta

Att kortläsaren hade mest tarmbakterier på sig förvånar inte hygiensköterskan som dock berättar att det finns en universalkur.

– Tvätta händerna, tvätta händerna, tvätta händerna.

Annons

När GD tillsammans med Vasaskolan undersökt bakterier i det offentliga rummet stod det klart att kortläsaren i matbutiken var värst. Mätverktyget visade upp stora utslag för tarmbakterier.

Samma sak, men inte i samma omfattning gällde för bankomater inomhus och utomhus.

Hygiensköterskan Karin Medin är inte förvånad över resultatet.

– Nej det är inomhus och det är en förfärlig massa människor som är på dem. Men jag trodde faktiskt inte det skulle vara så mycket utslag på utomhusbankomaten, det är lite förvånande. Men det är väl ingen som tvättar den.

Det går emellertid att skydda sig från såväl farliga bakterier som infektioner menar Karin Medin, om man sköter sig vill säga.

– Efter att man tagit på ytor kan man tvätta sig. Om man tvättar händerna innan man äter och efter man varit på toaletten kommer man jättelångt. Det är de som vi stoppar saker i munnen med och det är de som vi får mest smittor via. Händerna och familjen, men den ska man såklart inte undvika att träffa.

Nej, familjen och människor är svåra att undvika och det medför en smittorisk.

Personer som bär på olika infektioner och bakterier är svåra att värja sig emot menar hygiensköterskan.

– Miljöer där det finns många som hostar är värre, det är mycket svårare att skydda sig mot hostningar än mot ytor.

Men det är ofrånkomligt att det finns mycket bakterier i omlopp och hon tycker inte att någon ska dra sig för att bege sig ut på stan.

– Vi har ett försvar mot infektion i kroppen. Våra egna bakterier på huden hjälper till att hålla borta sjukdomsframkallande bakterier. Vi ska inte vara rädda för att röra oss i det offentliga rummet trots att det finns bakterier.

Mer läsning

Annons