Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lidmans favoriter är samlade

/
  • Några av Hans Lidmans bästa fiskeberättelse och sju av hans favoritflugor finns samlade i en ny bok och på en ny dvd.
  • Även här i Gästrikland finns många kraftverk som skär av det ekologiska systemet i vattendragen. Hela Gavleåns vattensystem är totalt offrat för vattenkraften. Bilden är från Strömsborgs kraftverk i Testeboån uppströms Ockelbo. Inte heller där finns några krav på åtgärder för miljön.
  • Black Gnat, en av Hans Lidmans favoritflugor, får du lära dig att binda på den nya dvd:n.

Annons

För närvarande är det kanske inte så inbjudande att ge sig ut för att fiska. På sjöarna har vi isar som varken bär eller brister. Snön som kom förra veckan fungerade som ett isolerande täcke och bromsade upp tillfrysningen. Och med det väder vi har nu lär väl isarna smälta.

Föredrar du att stanna hemma i stugvärmen så kan du läsa en fiskebok eller titta på en fiskefilm.

Till redaktionen kom nyligen ett paket från Bokförlaget Settern med både en bok och en dvd-film. Boken heter ”Nattens drottning och andra flugor ur Hans Lidmans flugask”. Filmen handlar också om Lidman, titeln är ”Hans Lidmans favoritflugor”.

I boken finner du några av de bästa flugfiskeberättelserna från Lidmans tidigare produktion.

Filmen är både en flugbindningsfilm och en film med tips och instruktioner för praktiskt våtfluge- och torrflugefiske. Det är Johan Klingberg som på ett mycket trevligt och inspirerande sätt binder flugorna och visar hur fisket kan gå till. Han binder sju av Lidmans favoritflugor och berättar om dess tillkomst.

När Johan demonstrerar praktiskt fiske med flugorna så sker det vid ån Tidan i Västergötland. Häftigt, tänkte jag. Det kan inte vara helt lätt att demonstrera flugfiske och samtidigt helst även få fisk. Står man och tittar på någon som demonstrerar flugfiske live så är det lätt att godta att vederbörande inte samtidigt får fisk. Men är det på film ligger förväntningarna högre. Då ska det hugga.

Det högg för Johan. Flera stora fiskar fick han, både på våtfluga och på torrfluga. Naturligtvis förväntade jag mig att han skulle fiska efter öring eller harr. När han i stället drillade den ena regnbågen efter den andra blev det inte lika intressant längre. Det visade sig att Tidan var välfylld med nyutsatta regnbågar vid inspelningstillfället. Trots regnbågarna är såväl boken som filmen perfekta julklappar till alla flugfiskare.

Hans Lidman levde 1910 – 1976. Hela sitt liv bodde han i Edsbyn. Av naturliga skäl blev Voxnan och den å som han själv döpte till Svartån hans hemmavatten. Hans Lidman använde namnet Svartån konsekvent i sina böcker. I dag är det allmänt känt att han egentligen menade Mållångsboån, eller Flaxnan som det står på kartorna.

Redan på 40-talet beskrev Hans Lidman vilka utomordentligt negativa konsekvenser vattenkraftsutbyggnaden skulle få för våra vattendrag. På den tiden togs definitivt ingen hänsyn till livet i vattnet när kraften skulle nyttjas. Kraftbolagen fick exempelvis rätt att helt stänga av Lidmans Svartån vid dess utlopp ur sjön Mållången.

Det dröjde ända till 2001 innan det blev en ny dom för regleringen av Mållången. Nu ska minst en kubikmeter vatten tappas i Svartån sommartid och en halv kubikmeter vintertid. Ett framgångsrikt fiskevårdsarbete av föreningen Woxnadalens Flugfiske har gjort att öringarna nu åter vakar i Svartån.

Dessvärre ställde Ljusnan Vattenregleringsföretag, som sköter regleringen, till det så att vattennivån i sjön blev så låg sommaren 2007 så att tappningen till Svartån inte kunde ske enligt domen från 2001. Företaget har polisanmälts av länsstyrelsen för sitt handlande.

Hur är det i dag då? Tar kraftbolagen hänsyn till livet under vatten ytan? Nej tyvärr. Vattenfall, Fortum och de andra aktörerna har fortfarande inte någon särskilt stor lust att vidta åtgärder för att kompensera för de skador de ställer till med i våra vattendrag. Och har inte kraftbolagen lust att bättra sig, så blir det ingen bättring heller.

På papperet är det glasklart. Miljöbalken säger att alla som bedriver en verksamhet ska utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att åtgärden inte ska skada hälsan eller miljön. Regeln är en följd av den inom OECD utarbetade principen att förorenaren skall betala (Polluter Pays Principle, PPP). Men i verkligheten är det annorlunda.

Vi kan hålla oss kvar i Hans Lidmans trakter i Hälsingland för att titta på ett aktuellt exempel. Det handlar om Fortums kraftverk i Voxnan vid Sunnerstaholm, tre kilometer från Bollnäs centrum. Där vill Fortum ersätta det gamla kraftverket med ett nytt.

Ingen remissinstans har motsatt sig planerna på ett nytt kraftverk. Däremot har krav ställts på att Fortum ska vidta åtgärder för livet i älven. I dag har fisken ingen möjlighet att ta sig förbi kraftverket i Sunnerstaholm och det sker ingen tappning i den ursprungliga älvfåran.

Åtgärder som vandringsväg för fisken, en rejäl minimitappning i torrfåran, hinder för fisken att komma in i turbinerna och så vidare skulle naturligtvis varit självklarheter för alla och vidtagits redan den dagen vattenkraften började användas. Nu är skadan skedd, men vi måste försöka blicka framåt. Vi ska hjälpas åt och ta ansvar för att kommande generationer ska få uppleva en miljö med levande vattendrag. Varken kraftbolagen eller någon annan har rätt att sätta stopp för det.

Tyvärr ser det inte särskilt hoppfullt ut just nu. Fortum vill absolut inte skapa förutsättningar för att Voxnan åter ska kunna bli ett levande ekosystem igen. Trots att såväl lax som öring funnits i Voxnan upptill Hylströmmen, åtta mil uppströms Sunnerstaholm. Tvärtom, Fortum framhåller till och med att de gamla synderna, att ha dödat livet i älven, är ett starkt skäl för att inte behöva vidta åtgärder för miljön nu eller i framtiden. Och det har Miljödomstolen gått med på till hundra procent. Så Fortum gör faktiskt inget olagligt när de inte tar hänsyn till miljön, hur tokigt det än låter.

Den trångsynte kanske vill påpeka att det är stopp för vandringsfisken i Voxnan vid kraftverk såväl uppströms som nedströms Sunnerstaholm. Men det får vi inte låta ha någon betydelse. Hela vattensystemet ska naturligtvis på sikt öppnas för fisken förbi kraftverken, och någonstans måste vi börja. Sunnerstaholm kan bli en föregångare.

Fortum är noga med att påpeka hur viktigt de tycker att det är med samverkan och förankring. Tillståndet från Miljödomstolen att få bygga ett nytt kraftverk vid Sunnerstaholm fick Fortum den 15 oktober. Nu har överklaganden kommit in från Bollnäs kommun, Kammarkollegiet, länsstyrelsen, Bollnäs fiskevårdsförening, Naturskyddsföreningen och flera privatpersoner. Av skaran som överklagat att döma så kan man ju fråga sig vilka de samverkade med och hos vilka planerna förankrades. Nu får vi hoppas att överklagandena får bifall. Det är hög tid att vi börjar reparera det vi förstört i våra vattendrag.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD

Mer läsning

Annons