Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns bästa semlan

/
  • Adam Grudén, 14 år, Agnes Eriksson, 21 år, Loretta Man, 31 år, Billy Nilsson, 23 år och Jesper Lundgren 24 år.
  • Loretta Man hugger in på en semla av klassiskt snitt.
  • Centralbageriet, Centralplan 3, Gävle. Betyg 4. 29:- Fint lock. Lagom med florsocker. Mycket bulle. Klassiskt utseende. Fin grädde. Mycket god mandelmassa.
  • Madame/Roséns, Valbo köpcentrum. Betyg 5. 20:- Omdöme: Ser trött men saftig ut. Lite blek. Svettigt florsocker. Lätt grädde. God mandelmassa. Bra bulle. Bra pris.
  • Épi, Norra Kungsgatan 11, Gävle. Betyg 1. 28:- Gul grädde, ser ut som kryddsmör. För hårt vispad? Liten och ful bulle. Fint lock. För mycket kardemumma. Märklig smak. Kompakt.
  • Lasses, Köpmangatan 12, Sandviken. Betyg 4. 24:- Fin form. Lagom mycket grädde. Hög. En klassiker. God mandelmassa och grädde men ganska smaklöst bröd.
  • Lido, Södra Kungsgatan 10, Gävle. Betyg 3. 27:- Inte så snygg men ser god ut. Klassisk form. För stort lock. Smaklös. Söt. Bra grädde.
  • Nässéns, Väpnargatan 9, Gävle. Betyg 3. 23:- Mycket florsocker. Ser hemgjord ut. Lagom storlek. Bra mandelmassa och grädde. Bullen har bra smak men är lite kompakt och aningen torr.
  • Hansens, Köpmangatan 22, Sandviken. Betyg 2. 26:- Fin form. Fint lock och grädde. Bra storlek. För mycket och inte god mandelmassa. Bra grädde. Något torr bulle.
  • Marangoni, Hyttgatan 35, Sandviken. Betyg 4. 28:- För välgräddad. Mandel­massan syns. Locket ser ut som misslyckad konst. För stor. Var är florsockret? God grädde. Mycket mandelmassa. Luftigt bröd med bra smak.
  • Princess, Norra Kungsgatan 21, Gävle. Betyg 2, 24:- Mandelmassan rinner över. Grädden ser inte god ut. Klassisk form. Torr bulle. God grädde. God mandelmassa men för lite.
  • Barrsätra Hembageri, Barrsätragatan 54, Sandviken. Betyg 4. 22:- Ser ut som om luften gått ur bullen. Tjockt lock. Låg. Bra grädde. Saftigt bröd som det kunde varit mer smak på. Degig. Bra mandelmassa. Bra pris.
  • Bodins, Södra Kungsgatan 13, Gävle. Betyg 3. 30:- Omdöme: En stor semla. Lite blek, ser ut som en hamburgare. God grädde. Lite för mycket bittermandel i mandelmassan. Saftig bulle med bra höjd vilket gör den lättäten. Dyr.

Billigaste semlan vann. Något högsta ­betyg blev det inte när GDs semmel­testare sagt sitt men många fick klart över godkänt. Bästa semlan enligt testpanelen var ändå semlan från Madames konditori.

Annons

Innebandyspelarna Adam Grudén, 14 år, Agnes Eriksson, 21 år, Loretta Man, 31 år, Billy Nilsson, 23 år och Jesper Lundgren 24 år från GGIK gillar semlor. De är väl inga storätare någon av dem. Några per säsong klämmer de i alla fall i sig, helst med mjölk till.

Som semmelstestare fick de elva semlor framför sig. Alla inköpta någon timme före test på bagerier som säljer semlor över disk.

Testet var ett blindtest. Panelen fick alltså inte veta något om semlorna. När de satt sina betyg fick de veta vad semlan kostade för att kunna avgöra om den var prisvärd.

Panelen tittade på semlans utseende och bedömde storlek, locket, florsockret, gräddens utseende och spritsning. Därefter fick de smaka på grädde, mandelmassa och bulle. Ett tufft jobb att ta på fullaste allvar för semlor är minsann inget leka med. En semla ska se ut som en semla och smaka som en semla.

Gå in på bildspelet här intill för att se vad panelen kom fram till. Som vanligt är betygsskalan från 1 till 6, men högsta betyget var det ingen semla som fick.

Mer läsning

Annons