Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns det växtkraft!

/

Lisbeth Wilhelmson tar i hand och hälsar. Hon ber om ursäkt för sina kolsvarta händer men konstaterar snabbt: – Jord och lort är olika saker. Lisbeth står med händerna i myllan hela dagarna. Odlingssäsongen i Gustafsängs Trädgård i Storvik har för länge sedan börjat.

Annons

I varmväxthusen spirar det och gror. Kraftiga vindruvsrankor klättrar upp mot taket längs enda väggen. Små knoppar är nästan sprickfärdiga. I långa rader står tråg med små knubbiga plantorna och luften är tung av mättad jord. I 20 år har Lisbeth Wilhelmson drivit sin handelsträdgård.

– Moster hade mycket blommor och grönsaker. Bland annat hade hon en jätterabatt med dahlior och matkällaren var full av konserverade morötter och bönor. Jag har nog fått intresset därifrån.

Men det var förskollärare hon utbildade sig till. För 20 år sedan gick hon en kurs i ekologisk tomatodling och sedan dess har hon drivit Gustafsängs Trädgård i Storvik. Alla produkter är KRAV-godkända och för två år sedan fick hon Sandvikens kommuns miljöpris.

I maj öppnar Lisbeth dörrarna för sina kunder och då ska det digna av blommor och grönsaker i butiken. Men odling tar tid och redan i slutet av januari sådde Lisbeth tomater, bärnstensvippor, chilipeppar och trädgårdsnejlika.

– De tar lång tid på sig, säger Lisbeth och kontrollerar en liten planta. Det är dags att plantera om, konstaterar hon.

I några tråg sticker gröna små ”pinnar” upp.

– Det är lök. Vi sår löken eftersom sättlök ofta har mycket mögel. Sålök blir friskare.

I ett större växthus står tomatplantor i krukor i långa rader. Snart ska de ner i jorden och växa sig ända upp till taket. I slutet av sommaren när tomaterna lyser i gult, orange och rött får kunderna njuta av den nyplockade skörden.

– De är ympade. Roten är en sort, som smakar rätt illa, och resten en annan. Det är svårt med växelbruk i växthus men sorten jag använder till rot tål samma jord år efter år.

Lisbeth nyper bryskt av plantan så att den delar sig i två och så har hon plötsligt två plantor på en och samma rot. Men det där med att ympa tomater är inget för amatörer. Det är ett pillgöra och växtytorna måste vara lika stora. De flesta plantor köper Lisbeth från Järvsö men hon lär sig tekniken undan för undan så snart nog ska alla tomatplantor på Gustafsäng vara ”handgjorda”. Lisbeth visar ett litet projekt i garaget där nyympade små tomater bor i en hemgjord kuvös för att få rätt fuktighet.

På Gustafsäng finns sex växthus, varav två är varma. Lisbeth har lovat sig själv att inte utöka antalet växtsorter men ibland kliar det i fingrarna och hon kan inte låta bli när hon ser något hon gillar.

– Det blir mer och mer blommor. Jag vill ha lite udda sorter som bärnstensvippa, flicköga och olika gräs. Men det betyder också att jag måste ta bort andra sorter.

Det mesta sår hon själv men resten är inköpta sticklingar. Några åtta timmars arbetspass blir det inte. Frön ska sås, plantor ska toppas, planteras om och vattnas för hand.

– Jobb och fritid går ihop, säger hon och stryker med fingret över en låda lobelialudd.

I växthusen finns mängder av olika sorter som alla kräver lite olika behandling. Det blir många skötselknep att hålla reda på.

– Jag lär mig av misstagen, ler Lisbeth. Man måste vara orädd. Jag nyper av mycket för att det ska grena sig, speciellt i början av säsongen.

Ett annat tips som Lisbeth delar med sig av är att plantorna letar efter ljus. Långa, rangliga plantor har alltså inte fått tillräckligt med ljus och när de väl ska etablera sig utomhus tar det tid för plantan att komma igång.

– Och sätt inte i för stora krukor. Då är det lätt att vattna för mycket.

Det där med att omskola plantorna är inte helt lätt. Det som växer ovan jord säger inte allt om vad som händer i krukan. Lisbeth brukar lyfta ur jordklumpen och kontrollera rötterna eller helt enkelt titta efter när rötterna sticker ut ur botten på krukan. Är krukan full av rötter är det dags att plantera om.

– Det är ett ökat intresse för allt som har med trädgård att göra och vi odlar mer och mer själva, säger Lisbeth och får längtan i blicken när hon berättar om kunder som gärna tar en cykeltur till Gustafsäng.

– En del har med sig matsäck och så köper de grönsakerna här.

Mer närodlat än så kan det knappast bli.

Mer läsning

Annons