Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har gröna vågen nått vägkrogarna?

Annons
GD TESTAR

Många av oss förknippar vägkrogarnasmatsedlar med fet och onyttig mat. Men det verkar som om ett sundaretänkande har letat sig in i vägrestaurangernas kök.

Till viss del kan det ha sin förklaring i det projektsom Livsmedelsverket drog igång 1995 i samarbete med vägkrogaröver hela landet. Tanken var att de skulle erbjuda nyttigarealternativ till sina gäster.

I första hand vände sig kampanjen till yrkesförareeftersom hjärt-och kärlsjukdomar blivit ett allt störreproblem inom den här gruppen. De arbetar ofta under stressadeförhållanden, rör på sig för lite ochäter fel. Dessutom är de oftast hänvisade tillatt äta på matställen utefter vägarna.

Att minska ner på onödigt fett, steka i ugn, serveralättprodukter och mer grönsaker är någraenkla sätt att göra maten mer hälsosam.

Ofta handlar det om vanans makt. Den som lagar maten görpå samma vis som alltid trots att det inte behövervara krångligt att förändra sina vanor till detbättre.

Efterfrågan styr

Yvonne Åberg är biträdande köksmästarepå Tönnebro Värdshus. Hon tycker att det tillviss del är efterfrågan som måste styra vilketslags mat som ska serveras. Samtidigt betonar hon vikten av atthon själv måste hjälpa gästerna till rättanär det gäller matvanorna.

- Vi har ett ansvar eftersom lunchen är stommen i vardagen.Maten måste anpassas till kroppens behov. Det är livsviktigtatt vi äter mindre fett eftersom vi sitter stilla såmycket, säger Yvonne Åberg.

Billigare med nyttig mat

Hon får medhåll av Roger Hultman somär kökschef på Dinners på Gävlebro.

- Kroppen mår bättre om vi äter mindre fett.Dessutom är det mer ekonomiskt för oss eftersom detblir billigare att laga nyttigare mat, säger Roger Hultman.

Han berättar också att yrkeschaufförerna harblivit mer medvetna om hur viktigt det är att försökatänka på vad man egentligen stoppar i sig. De allraflesta vill ha traditionell husmanskost tillagad på ettsundare vis. För övrigt väljer fler och fler attäta från den vegetariska buffén.

Men en som inte är nöjd med vägkrogarnas utbudär långtradarchauffören Jan Gunhage frånSollefteå.

För mycket stekt

- Överlag är det dåligt eftersomdet serveras mycket stekt mat och för lite grönsaker.Det är få ställen som lagar maten. I ställetär det ofta halvfabrikat. Och då smakar det därefter.Jag tycker att maten ska vara tillagad där den ska ätas,säger han.

Själv tycker han att det finns få bra alternativeftersom det är arbetstiderna som styr när han ska äta.Oftast kör han mellan Sollefteå och Göteborg sådet blir många luncher och middagar på vägkrogar.På väg söderut är det i Gävletraktensom det är lämpligt att stanna till för att äta.

- Till slut smakar allt lika. Men man accepterar det föratt man vill bli mätt. Visst låter det enfaldigt menman måste ju fylla magen, avslutar han och skyndar in påen av vägkrogarna.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons