Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan man ta det lugnt

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Trivs. Roland Hagman besöker dagverksamheten på Nygården flera dagar i veckan. På tisdagar går han dit och äter lunch som några av de andra deltagarna lagat.

GÄVLE / Skör vardagKlockan är strax efter halv tio på morgonen och en efter en kliver besökarna in på Nygården.

Annons
Dagverksamheten för psykiskt funktionshindrade i centrala Gävle har funnits i drygt 1,5 år och har ett gäng trogna deltagare som kommer regelbundet.
Några börjar med att hämta kaffe och sätter sig för att läsa tidningen. Två kvinnor hejar glatt på varandra och slår sig ned för att prata vid ett bord. En kille kilar upp i rökrummet innan han ansluter sig till de andra.
- I snitt kommer det omkring 30 personer per dag, säger Karin Andrae, en av de anställda.
I köket pågår febril aktivitet. På tisdagar serveras lunch till besökarna och maten lagas på plats av deltagarna själva. Som vanligt är Thomas Åstrand en av kockarna.
- I dag blir det fylld falukorv och potatismos. Vi hinner inte laga något mer avancerat eftersom vi samtidigt ska förbereda inför julbordet på torsdag.

Får stöd
1995, vid 25 års ålder, lades han in på psykiatriska kliniken i Gävle och blev kvar där i tre år. Han hade drabbats av depressioner och ångest och tvingades sluta sitt jobb som kock. Sedan fyra år tillbaka har han sjukbidrag. Att bara sitta hemma hela dagarna är ingen höjdare, därför går han till Nygården varje vardag.
Han vet inte om han kommer att kunna komma tillbaka till arbetslivet igen.
- På restaurangen jag jobbade på innan jag blev sjuk kunde jag jobba från 08.00 till 24.00. Det skulle jag inte klara igen, säger han.
På frågan om han saknar något inom verksamheten på Nygården svarar han:
- Nej. Man har stöd här. Om man känner sig nedstämd behöver man inte åka upp till kliniken.
Roland Hagman har hämtat ut ett travprogram på en spelbutik i Flanör-huset.
- Min kompis och jag träffas varje onsdag och tippar V 64 och V 75. Men det är bara på skoj, vi lämnar aldrig in kupongerna, förklarar han.

Städar och vattnar
Även han besöker Nygården flera dagar i veckan. Mest för att umgås men även för att sköta sina självpåtagna arbetsuppgifter.
- Jag vattnar blommorna och städar toaletterna varje fredag, säger han.
På Nygården behöver deltagarna, till skillnad från de som går på Treklövern (se artikel nedan), inte passa några tider. Har man sagt att man ska hjälpa till i kaféet men känner att det inte går att komma upp på morgonen kan man stanna hemma utan att behöva få dåligt samvete.
- Här får man bara vara. Man behöver inte prestera något, säger Karin Andrae.

Minibuss på rull
För den som vill göra mer än bara umgås erbjuds dock en rad aktiviteter som till exempel skrivarcirklar, datakurs eller vävning.
- Dessutom har vi en minibuss som i princip ska vara på rull jämt. Varje dag ska det finnas en utflykt som man kan åka på, säger Karin Andrae och berättar att de nyligen åkte till Gamla Stan i Stockholm för att handla julklappar.
Hon och övriga personalstyrkan kan förlägga sin arbetstid lite som de vill. Om en av deltagarna inte törs besöka sin moster själv och vill att någon från Nygården följer med går det till exempel bra att gå ifrån någon timme.
- Vi kan jobba kvällstid också. Just nu vill en av deltagarna gå och se James Bond-filmen. Men frågan är om han törs, säger hon.
När klockan visar 11.30 är maten färdig och personal och deltagare slår sig ned runt borden för att äta.
Efter lunchen ska några åka till Hemlingby och promenera, andra stannar kvar för att titta på tv eller surfa på nätet. Roland Hagman väljer att gå hem till sig.


Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se

Mer läsning

Annons