Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ryms 3 miljoner liter dricksvatten

/
  • 35 meter upp i luften finns vattnet som försörjer hela Sätraområdet.
  • I hela foten av vattentornet löper en spiraltrappa och ett rör för vattnet. Det är 161 trappsteg upp till toppen.
  • Kemiingenjör Kent Karlsson, Gästrike Vatten.
  • Från vattentornets tak har man en fantastisk utsikt över hela Gävle.
  • Vattnet syns bara om man lättar på luckan i toppen av tornet. Därnere finns plats för tretusen kubikmeter vatten men oftast är det bara halvfullt.

Det är svårt att tro när regnet bara öser ner men vattenmängden är konstant. Men för att vattnet ska komma ut i kranen där hemma ska det först passera ett vattentorn. GD har tagit reda på hur det fungerar.

Annons

De ser ut som gigantiska svampar där de står på lite udda platser. En del vattentorn är gamla och murade, en del har blivit bostäder och en del, som de flesta i Gävle, används precis till det de var tänkta för, nämligen att lagra vatten.

Kent Karlsson är kemiingenjör på Gästrike Vatten. Han tar oss med till det 35 meter höga vattentornet i Sätra. Det är placerat på en liten kulle mitt emellan två villaområden.

Bakom en bastant ståldörr tar vi oss in i ”svampens” fot. En spiraltrappa dominerar utrymmet men något vatten varken syns eller hörs.

– Här leds vattnet, säger Kent Karlsson och klappar lite på det smala röret som löper genom hela tornet.

Anledningen till att det inte bubblar och brusar i röret är att det inte finns någon luft där, bara vatten.

161 trappsteg senare är vi uppe i själva ”hatten”. Utsikten är fantastisk men nu är det inte därför vi är på toppen av vattentornet. Taket håller på att byggas om och Kent Karlsson visar ventilen ner till själva vattentanken. Det är viktigt att allt är tätt så att inget som inte ska komma in gör det. Fortfarande syns inget vatten. Kent Karlsson öppnar en lucka i taket och där finns det. Hela ”hatten” är fylld av vatten. Fast ändå inte. Just nu är det bara halvfullt i tanken.

Det är tack vare vattentornen som vi alla slipper ha en egen brunn. I Gävleområdet finns nio vattentorn och det räcker för att försörja oss med det viktigaste livsmedlet av alla. Sätra är det högsta tornet.

– På nätterna är det nästan ingen förbrukning men mycket på dagen. Tornen är utjämningsmagasin och reserv i händelse av strömavbrott. Utan torn kan det bli vattenavbrott.

Från vattenverket pumpas vattnet in i tornet på natten och ut på dagen. På vägen finns en tryckstegringsstation. Tornet rymmer tre tusen kubikmeter vatten men oftast, precis som nu, är det bara halvfullt. Det räcker ändå till för att vi ska ha vatten 24 timmar om dygnet.

Vattnet kommer från Storsjön via Gavleån och vidare till Valboåsen. Under transporten filtreras vattnet naturligt.

Två tredjedelar av vattnet kommer från ån och en tredjedel är naturligt grundvatten som vi får via nederbörd.

En gång i månaden kontrolleras tornet och en gång per år töms det för att göras rent. Det tar två dagar att spola rent tornet med en stor högtryckstvätt och när det är gjort kloreras vattnet. Sen är det bara att leverera klart, friskt vatten igen, precis så rent som det var på dinosauriernas tid.

Mer läsning

Annons