Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här serverades skolmat

/

Annons

Ove Lundberg i Furuvik läste Barbro Sollbes artikel om Hushållsskolan på Söder i söndagens tidning och minnet vaknade. Så här berättar Ove:

”Jag är vad man brukar kalla begåvad med ett så kallat fotografiskt minne och kommer ihåg huset på Södra Kungsgatan 31, där hotell Aveny, Kungsgrillen och det populära dansstället Fenix senare kom att ligga, sedan stora delar av dåvarande Söder rivits och lämnat plats för ny bebyggelse.

Jag gick i klasserna 3 och 4 på Södra Folkskolan under åren 1945-1947. Under denna tid fick jag möjlighet att få äta en skolmåltid, som Gävle kommun ’bjöd’ på. Villkoret för att få denna chans till en måltid om dagen var, att man hade föräldrar, som var vad man kallade ”mindre bemedlade”, det vill säga hade det mycket fattigt ställt.

Den måltiden fick vi äta i det hus, som fanns på bilden i GD. Det var alltså vår ’matan’. Dubbeldörren bakom de två träden gick jag igenom många gånger under de två angivna läsåren. Huset var dock betydligt större. Den i bilden visade delen är nog inte mer än en tredjedel av hela huslängan.

Den låg med hela sin ena långsida direkt mot trottoaren utanför mot Södra Kungsgatan. Det var ett vackert hus med en grå eller gråblå färg. Långsidan mot gatan hade ett flertal fönster, där vi kunde se den livliga trafiken utanför. Att huset hade varit Gefles Hushållsskola var kul att få veta. Sedermera övertogs den rollen av Högre Folksskolan på Berggrenska gården.

Jag minns att våra ’matistanter’ var mycket stränga och att man alltid var tvungen att äta upp det som serverades, annars kunde man bli avstängd från den dagliga måltiden. Detta ledde till att en av grabbarna en dag mådde så illa, när han åt en tallrik grönsakssoppa, att han spydde i sin tallrik och i ren skräck satte igång och åt upp allt på sin tallrik – inklusive spyan – för att inte gå miste om fortsatta måltider.

Hans föräldrar var inte bara ”mindre bemedlade” utan hade varken arbete eller inkomster.

Ja, så kunde det vara på ’den gamla goda tiden’.

Betydligt bättre, nästan lyxigt, tyckte vi det blev när vi i klass 5 flyttades till dåvarande Folkskoleseminariet (nuvarande Vallbacksskolan) och fick en fantastisk frukost (egentligen lunch), som alltid bestod av vällagad och god mat samt en smörgås med gott pålägg, ett äpple eller annan frukt eller till och med en knaprig morot.

Men, naturligtvis finns även de gamla minnena från ’matan’ på Södra Kungsgatan 31 kvar i huvudet.”

Mer läsning

Annons