Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här står våren i full blom

/

Våren kom plötsligt i år. – För tre veckor sedan var det snö här, säger Gunilla Welin Brook förundrad där hon står vid en rabatt där tidiga perenner och vårlökar blommar i kapp. Tulpaner, narcisser, kungsängslilja, hundtandlilja, magnolia – allt verkar blomma på en gång.

Annons

– Men det blir ännu finare om några veckor, säger hon.

Många Gävlebor har lagt märke till trädgården vid Parkvägen där det växer en bred bård med röda tulpaner i häcken. Nu kan alla stilla sin nyfikenhet på vad som finns bakom häcken, för i kväll visar Gunilla Welin Brooks upp sin trädgård i TV.

Inslaget, som sänds i programmet Trädgårdstoppen i TV8, spelades in i augusti förra året när hortensior, klematis och höstanemoner blommade, grönskan var tät och frodig, och regnet vräkte ner.

Nu i början av maj ser trädgården helt annorlunda ut. Solen silar genom träden som knappt slagit ut och i rabatterna lyser blommor i vitt, gult, rosa och rött. Hundratals narcisser och tulpaner blommar.

– Jag är en löknörd, säger Gunilla Welin Brook.

– Jag tänker varje år att jag ska hålla igen lite, men det blir inte så. Tulpaner kan man köpa sent på hösten till halva priset, och det brukar jag göra, plus allt jag beställer. Det svåra är egentligen att plantera lökarna, för när de ska ner i jorden på hösten står alla perenner i vägen, säger hon.

Hon har inget knep för att få tulpanerna att komma tillbaka år efter år. Tvärtom. När blomningen är över drar hon upp alla utblommade tulpaner och slänger dem. På hösten sätter hon nya lökar.

– Om tulpaner ska blomma om ska de ha det jättevarmt och det blir det inte i den här trädgården, med träden och alla perenner som skuggar under sommaren. Det är mest halvskugga här. De enda som kommer tillbaka varje år är de röda Praestans Fusilier-tulpanerna, som jag har i häcken, och Kaufmannitulpanerna, säger hon.

Pingstliljorna är trognare men när deras blomning avtar möter de samma öde.

Om Gunilla saknar tålamod med dåligt blommande lökväxter har hon desto mer tålamod med några av trädgårdens rariteter. Stoltheten just nu är ett japanskt gaffelolvon som precis slagit ut. De vita blommorna avtecknar sig mot den kaukasiska förgätmigejens blå på marken nedanför.

– Den här busken har jag fjäskat för i åtta år, och i år blommar den äntligen. Och titta vilka fantastiska blad den har, visst är det vackert, säger hon.

Det är ingen tillfällighet att Gunilla har både buskar, perenner och lökväxter i rabatterna, för det är en speciell engelsk trädgård som inspirerat henne allra mest.

– Farmor och farfar hade en trädgård i Yorkskire i England, där jag var om sommaren. Den var muromgärdad, med många buskar, träd och perenner. Det fanns spaljerade aprikoser och mycket rosor och när jag kom dit på våren doftade det av penséer och violer. Det har säkert påverkat mig mycket, säger hon.

De många perennerna – och komposten, som gör Gunilla helt självförsörjande på jord – var nog det som imponerade mest på programledarna Peter Englander och Doreen Månsson under inspelningen, gissar Gunilla Welin Brook.

Sammanlagt 20 trädgårdar runt om i landet är med i Trädgårdstoppen och bland dem ska en jury utse Sveriges vackraste trädgård.

Den utmärkelsen tror inte Gunilla att hon har någon chans att vinna, hur vackra hennes böljande rabatter än är.

– Nej, nej, nej, det tror jag inte, och jag visste inte att det var en tävling när jag sa ja till att vara med. Man kan egentligen inte tävla i trädgård. Det är som att tävla i musik, det går inte, säger hon.

Mer läsning

Annons