Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårlös men mjuk ändå

/

Kattrasen sphynx beskrivs som en blandning av hund, katt, människa och clown. Den har ingen päls, men är mjuk ändå. Ett bra husdjur för många allergiker. Och den vill gosa nästan jämt.

Annons

Den är minst sagt iögonfallande. Ingen päls, citronformade intensiva ögon, stora öron och en slank piskliknande svans. Kattrasen heter sphynx och är inte – som man skulle kunna tro – från Egypten, utan från Kanada.

De allra största fanatikerna för rasen finns i USA och i Europa. Katterna syns ofta på utställning, men är också en lämplig sällskapskatt – även för allergiker. Men inte för alla.

– Eftersom sphynxen saknar päls binds inte hudavlagringar. Det gör att de flesta kattallergiker klarar av sphynxkatterna, säger Bodil Ekholm, själv allergiker och uppfödare av sphynx.

Men vissa är också överkänsliga mot kattens saliv, medan andra inte tål katternas urin och avföring.

Alla katter producerar pälsolja, en olja som sugs upp av pälsen och gör den blank, vattentät och mjuk. Även sphynxen producerar denna olja. Därför måste de badas regelbundet för att de inte ska kännas kladdiga och smutsiga.

– Jag badar mina katter en gång i veckan och tvättar dem med babyschampo. De gillar det, flera av dem hoppar ned i badvattnet självmant, säger Bodil.

Rasens personlighet sägs ofta vara ”obeskrivbar”, men jämförs emellanåt med en blandning av katt, hund, människa och clown.

– Och apa! ropar Bodil.

Sphynxkatterna är mycket aktiva, är alltid med och vill vara i centrum. De sitter gärna på axeln eller slingrar sig som en rävboa runt halsen. De ligger sällan under någon soffa och trycker.

Den som är borta långa dagar ska inte skaffa sig en sphynx, ensamhet kan de må direkt dåligt av.

– När jag kommer hem sitter fem katter på rad och väntar på att få gos, säger Bodil.

Sphynxar måste också äta mer än andra katter, eftersom det går åt mycket energi för att hålla temperaturen. Det bästa är om de har fri tillgång på exempelvis torrfoder.

Sphynxens hud är känslig, man bör inte utsätta dem för vare sig sträng kyla, eller starkt solsken. På vintern trivs de fint i fleecefiltar. Om de släpps ut varma sommardagar kan man sätta på dem lite solskyddsfaktor. De är inte varmare än andra katter, men eftersom de saknar den skyddande pälsen känns de nästan som ett element. Eller som en solvarm persika.

Bodil Sjöström/TT Spektra

bodil.sjostrom@ttspektra.se.

Mer läsning

Annons