Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harry Björk röjde efter stormen

SANDVIKEN - En av de värsta jag varit med om!
Harry Björk, 86 år, minns glasklart när vinterstormen drabbade Gästrikland den 3 januari 1954.

Annons
- Jag och familjen var så att säga mitt upp i stormen, fortsätter Harry. Kunde inte tro att det kunde vara så hemskt som det var.
På den tiden bodde familjen Björk i Stormuren söder om Årsunda. Harry var anställd av Korsnäs som skogsförman och det väntade mycket arbete i stormens spår.
- Vi var sju man som röjde vägen mellan Trekanten och korset mot Gammelstilla, minns Harry. En sträcka på en kilometer och vi höll på från tidig morgon till sen kväll innan vägen var farbar.

Annars klarade väg 272 sig bra. Vägen går i den riktning som stormen hade.
- Så träden höll längs med 272, säger Harry.
Värst ansatt, enligt Harry Björk, var området från Främlingshem till Trösken och söderut. Där var det i stort sett omöjligt att ta sig fram.
- Vi fick också hålla på ett tag innan vi hittade våra verktyg som vi hade kvar i skogen, säger Harry. Allt var ju så förändrat och det var i bland svårt att ha rätt orientering.
Strömmen var bruten i veckor och samma sak med telefon. Många gårdar var helt enkelt isolerade innan skogshuggarna hade röjt farbara vägar.

Enligt Harry var det tur att stormen drabbade ett så pass avgränsat område. Det gjorde att en stor del av timret kunde tas omhand av sågverken eftersom många skogsbolag lade ner avverkningen på andra platser. Skogsarbetarna fick helt enkelt hjälpa till i Gästrikland.
En annan som har minnen från stormen är Astrid Persson f.d Karlsson som då var lärarinna på Lövåsen utanför Hedesunda.
- Jag var på min första tjänst, minns Astrid, som idag bor i Söderhamn.
- Det var hemskt, säger hon. Jag och min man skulle gå fram till Kågbovägen, men vi flydde tillbaka in i huset eftersom träden föll som käglor omkring oss.
Så visst var det en natt att minnas.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons