Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedvig mönstrar på

/

Semestern startade med att bila till Stockholm och vara morfar. Torskade i ett par vägtullar så nu blir det en räkning hem på 40 kronor. Att skicka ut en räkning och se till att den blir betald kostar 150 kronor enligt vissa företagare. Så Transportstyrelsen gör inga lysande affärer. Snart kommer man på att ha sjötullar också.

Annons

Hursomhelst är Stockholm en underbar sommarstad. Gävlesonen Jon Widegren har startat en hamburgerrestaurang på Kungsholmen. Han reste runt i USA för att ta reda på hur en verkligt god hamburgare ska smaka. När han hade svaret satte han igång att steka riktiga burgare. Succé är ordet. Kön var lång i kvarteret Isbrytaren vid Kungsholmsstrand före öppning. Så lär det vara varje dag.

Burgaren var perfekt. En riktig stekare den där Widegren. Jo, det är sonen till förre kulturredaktör’n. Bil-Olles son Petter satt också där på Flippin’ Burgers och mumsade på burgare, en stekare han också, klädd ungefär som Ockelbo-Daniel eller Boxer-Robban om ni vill.

Barnbarnet mönstrade på Jabowoky, 107 dagar gammal. Hon skötte sig utmärkt, spindeln blev svartsjuk och höll sig undan.

Repriserna avlöser varandra på TV under denna sommar. James Bond-filmerna kan jag acceptera eftersom det är prick 50 år sedan den första Bond filmen ”Dr No” visades. Man blir både skakad och rörd.

Volvo Ocean Race-båtarna har landat i Galway efter 40 000 sjömil runt jorden. Vinnaren franska Groupama är att gratulera. Jag som följt båtarna på nätet är innerligt trött på att inte få se seglingsbilder utan mest sprutande och slösande av champagne på däck efter målgång.

Rostfria Ove har redan landat i Gävle igen efter att ha seglat runt i Stockholms skärgård sedan midsommar. Kanske sinade det i Lorangaförrådet. Hårt liv sjömanslivet.

Undrar om kommunen fick någon uppmärksamhet under Almedalsveckan nu när man inte har dragplåstret Briggen Gerda vid kaj i Visby, eller räckte det med att säga ”Välkommen ombord”?

Låg i Fliskär under hårdrockdagarna, vilket liv. Trodde först att hamnkapten Lollo hade startat en smedja eller börjat öva med sitt skjulband. Men oljudet kom från Gasklockeområdet. Tor sa: ”Vi sätter på oss röda byxor, vitskjortor med randiga slipsar och blåa kavajer och drar upp i ån till Gasklockorna och lägger oss på ett avstånd från kaj med båten så dom inte kan kasta ölburkar på oss och sedan spelar vi Sven Ingvars och Taube så det dånar om det. Borde bli kul.”

Kaptenen på Costa Concordia sitter i husarrest i väntan på dom. Bärgningen av båten beräknas kosta 2,2 miljarder kronor. Han kan komma att dömas till åtta års fängelse per passagerare som var kvar ombord när att han lämnade båten. Det var runt 300 passagerare på båten när kaptenen som han själv säger ”råkade ramla i livflotten” och sedan tog honom i land. Det blir 300 gånger åtta, så nu kan han få 2 400 år i finkan. Hårt liv sjömanslivet.

Nick på båten Windrush som hade fått möss i båten en vår, seglar nu efter Hälsingekusten. Han undrar han om jag kan hämta en mus på biblioteket i Söderhamn, om jag har vägen förbi. Undrar bara om det kan vara en datamus eller en riktig. Man märker väl det om man klickar på den.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons