Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hejdå, plugget!

/

Martin och Lisa berättar om studentens lyckligaste dar.
Vad skulle sommaren vara utan att se nybakade studenter vråla på trappan och skåla i champagne?

Annons
För ett år sedan stod jag själv på Borgarskolans trappa i vit kort klänning och med studentmössan i hand. Det kändes som om jag ägde hela världen och hade hela livet framför mig.
Martin och Lisa tog studenten i torsdags på Vasaskolan. De har gått på samma skola men deras linjer är så långt från varandra som man kan komma. Lisa tog studenten på natur medan Martin tog den på cirkuslinjen. Hur känns det att lämna skolan och vilka är deras framtidsplaner.

Hur känns det att ta studenten?
Martin: Det är blandade känslor. Det är både skönt och sorgligt. Det är mest att jag inte vill skiljas från min underbara klass. Vi är nästan som en liten familj.
Lisa: Det ska bli jättekul med en förändring. I tre års tid har man haft samma liv hela tiden. Allt har varit likadant varje dag känns det som. Nu händer det något nytt. Just nu är allt jätteroligt och det ska bli spännande det som händer efter studenten.

Berätta om ditt linjeval?
Martin: Jag gillar att hålla på med akrobatik och jag vill röra på mig och om man kan kombinera det med skolan så är det ju fantastiskt. Innan jag började på cirkus så var jag gymnast.
Lisa: Jag vet fortfarande inte vad jag vill göra och då är natur en bra linje att gå på. Du kan nästan göra vad du vill efter natur. Det känns så bra att jag har tagit mig igenom de här tre åren, det har varit tungt, med mycket plugg. Men jag har alltid haft väldigt lätt för mig i skolan så jag har hunnit med en massa annat under min gymnasietid också.

Har du någon gång ångrat ditt val?
Martin: Nej, inte en chans. Det fanns inte någon annan linje som skulle passa mig. Det skulle inte ha varit natur, det kan jag säga dig. Det skulle ha varit en mardröm.
Lisa: Lite kanske. Min lillasyster går frisörlinjen och jag kan bli jätteavundsjuk när hon kommer hem med ett dockhuvud och sitter och klipper och jag sitter med tråkig fysik. En sådan linje skulle också vara rolig att gå på.

Vad händer efter studenten?
Martin: Jag har sökt till en cirkushögskola i Stockholm som heter cirkuspiloterna och sedan ska jag åka till Frankrike och söka en skola där också. Jag hoppas att komma in på någon av dessa, men det är stenhårt.
Man skickar in vanliga betyg och en video på det man är bra på. Sedan kollar en jury om man är intressant och är man det får man komma på uttagning. Det är många som söker till cirkuspiloterna. Jag hänger kvar än alla fall, vi får se om de vill ha mig som elev.
Lisa: Först ska jag sommarjobba och få ihop lite pengar. Jag tänker ta det lugnt i två år och tänka på vad jag vill bli. Men jag ska läsa vidare och jag antar att jag kommer att hålla på med biologi eller kanske musik.
Jag är ganska trött på Gävle. Jag vill flytta till Uppsala och plugga. Studentlivet är nog skitskoj där kan jag tänka mig. Det är nog det som jag längtar till.
Jag ska plugga till körkortet också och så skulle jag vilja resa. Kanske åker jag och två kompisar till Australien redan i höst.

Berätta om studentbalen?
Martin: Det var jätteroligt att glida runt i smoking för en gångs skull. Det kändes ovant att gå runt i finkläder. Det är inte min grej annars. Men glammigt var det. Det var trevlig stämmning på balen, men för mycket mygg.
Lisa: Alla var så fina och uppklädda, det var roligast. Det hör till att gå på balen, men det blev segt. Det var så lång väntan efter alla rätterna. Och alla tog kort. På Vasa går man klassvis och sedan får pojkvänner komma, men jag har ingen just nu. Nästan alla i klassen var med och nu så här på slutet vill man träffa alla varje dag innan det tar slut.

Hur känns det att lämna klassen?
Martin: Det kommer att bli tråkigt, man har fått så mycket kompisar. Vi har varit på en jätterolig klassresa till Åland. Det blir nog några tårar kanske. Sedan ska jag flytta hem till Sundsvall.
Lisa: Okej. Det är en jättebra klass med bra sammanhållning. Det är fem stycken som jag är mest med och jag vet att vi kommer att hålla kontakten med varandra. Men det ska även bli kul att träffa nya klasskompisar.

Var du med på vattenkriget?
Martin: Ja, det var jag. Men det blev kallt efter ett tag.
Lisa: Det var skoj, men jag blev dränkt och det blev kallt. Alla körde med hink på slutet.

Har det blivit mycket festande?
Martin: Ja, det har ju det. Jag kommer att vara helt slut efter studenten men det hör väl till antar jag. Man tar ju bara studenten en gång i livet. Vi har festat sedan förra fredagen, men jag missade barrundan. Jag var på uttagningen till cirkuspiloterna då.
Lisa: Ja. Jag har knappt varit hemma. Jag har typ sovit och bytt kläder hemma och gått ut sedan. Man vill utnyttja den här tiden eftersom man tar studenten bara en gång. Men jag känner mig sliten nu, det måste jag erkänna.
Det var på barrundan man verkligen fick känslan av att studenten är nära. Alla gick och skrek Vasa. Vi var på O'Learys, Goya, Bilagan och Nivå. Men på slutet blev det bråk och trängsel och polisen kom. De borde ha släppt in folk och inte väntat så länge. Tre skolor skulle ju in. Jag gav upp och drog hem.

Är du nöjd med betygen?
Martin: Det tror jag. Mitt specialämne är akrobatik så jag får väl bra betyg i det.
Lisa: Ja, det är jag. Jag kunde ha gjort lite bättre, tror jag.

Är Vasa en bra skola att gå på?
Martin: Ja. Jag skulle inte passa in på Borgis eller Polhem. Det är en bra blandning på Vasa mellan alla sociala grupper i samhället. Jag har trivts på Vasa.

Vad gör du om tio år?
Martin: Jag håller på med cirkus. Har man inga skador och sköter sin kropp så håller man nog ett bra tag. Jag kommer att fortsätta med akrobatik och dans så länge jag kan.
Lisa: Då är jag 29 år. Jag vill nog ha barn i den åldern och vara gift. Jag vill ha ett roligt jobb och jag har nog flyttat hem till Gävle och mamma.

Maria Hammarberg
frilansreporter i Gävle
gefle.dagblad@gd.se

Mer läsning

Annons