Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemfärden blev utdragen

/

Annons

Nej, det här går inte.
Hann jag tänka.
Det gick inte heller. Bussen fastnade rejält i snön och därmed blev hemfärden ännu lite mer utdragen.
Det hände för fjärde gången den här månaden: X-tåget norrut var inställt och ersatt av buss. För oss luttrade pendlare var det bara att sucka och gilla läget en gång till.
Bussen kom, fylldes och startade. I Ockelbo klev de flesta av, vi var faktiskt bara sex personer som hängde med vidare norrut. Två av dem klev av vid affären i Lingbo, vi andra hängde med mot stationen.
Och i kurvan upp mot stationsplanen såg jag att det var för snävt. Bussen fastnade i snön med bakhjulen. Carina och Kerstin som hade sina bilar uppe på stationsplanen insåg att de var fast där. Bussen blockerade effektivt utfarten för deras bilar.
Kerstin fann på råd, ringde några samtal och så kom Patrik Hägglund med traktorn. Han körde rakt genom djupsnön, fick trixa en hel del för att komma upp framför bussen men det klarade han.
Men sen, linan han hade med sig var för klen. Jonas Danielsson tillkallades och kom med kraftigare don. (Detta var jag inte själv med om, eftersom jag hade turen att få skjuts med bil vidare hemåt).
Nåväl, Kerstin mejlade att hon var hemma vid pass 19.30 och att Patrik Hägglund fick jobba ett tag till för att få undan snön så bussen kunde lämna Lingbo station.
Så långt dramatiken. Nu till kritiken.
1) Som vanligt när det gäller X-trafik är informationen usel. Det står bara "inställt, eratt av buss" på ljustavlan. Ingen säger något om orsaken. Jag menar, det måste ju finnas en tågvärd någonstans som kan kliva på bussen, ta mikrofonen och beklaga samt berätta varför tåget har ställts in.
2) Nu gäller inte resegarantin längre. I höstas fick jag 100 kronors avdrag på min månadsinbetalning för en försening på en timme på grund av att tåget var ersatt av buss. För de tre gångerna under januari får jag inget, meddelade Christina Erikssson, kundtjänsthandläggare på X-trafik. Jag begriper inte skillnaden, alla gångerna har det varit buss som ersatt tåget och tre av fyra gånger ska alltså inte garantin gälla.
3) Kära X-trafik: Vad sägs om att lägga ut en text på hemsidan när ni – som i torsdags – vet att tåget är ersatt av buss. Gärna så tidigt att man faktiskt har en chans att välja tåget som går 16.15 och slippa fastna i snön i Lingbo.
Anders Wennberg
daglig pendlare

Mer läsning

Annons