Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes kloster – en fristad för flyktingar

Annons
GÄVLE

1978 stod den första utvisningshotade familjen påklostertrappan. Sedan dess har människor på flykt fåtten fristad hos systrarna i Alsike.

1993 hamnade de på nyhetsplats efter ett polistillslag.

- På kyrkplanen står nu på en stor skylt,"Alsike kloster är en fristad för flyktingar", berättarsyster Marianne för det hundratal åhörare somkommit till Betlehemskyrkan.

Syster Marianne berättar att begreppet fristad har enlång tradition inom kyrkan. På engelska heter detsanctuary, en helig plats där guds eller gudarnas vilja skaråda och inte människors säger hon.

- Varje människa har rätt att söka skydd, sanctuary,för att få tid, andrum och få sin sak prövadpå nytt.

Och det erbjuder systrarna Marianne, Karin och Ella i Alsike.För någon handlar det om några månaderav väntan, för någon om tio år.

Syster Marianne beskriver mötet med den första familjen1978 som att vakna upp ur en törnrosasömn.

''Bristfälliga utredningar''

- Vi litade på den svenska rättvisan,men vi blev tagna på sängen i vår naivitet. Medtjugo års erfarenhet kan jag säga att asylutredningari de flesta fall är mycket bristfälliga och beslut omavvisning fattade på bristfälliga grunder.

Under frågestunden berättar hon att de ocksåhar ett nätverk av människor som hjälper till.Många behöver hjälp att hantera det som häntdem tidigare.

Hon berättar om människor med de mest smärtsammaupplevelser, om våldtäkt och barn som behövt sepå när andra dödas. När någon frågarhur hon själv klarar att möta allt svarar hon:

- Man orkar för att man bär tillsammans.

Hon tar upp politiska beslut på EU-nivå.

- Visumbestämmelserna nu hindrar människor frånatt ta sig ut och in i ett annat land på normala vägar.Det värsta är att man stänger gränser såatt det inte går att komma in och söka asyl.

Många har under åren tagit sin tillflykt tillAlsikesystrarna.

Syster Marianne säger att det av förklarliga skälär lättare att hålla personlig kontakt med demsom bor i närheten än med dem som flyttar långtnär de sedan fått uppehållstillstånd.

- Vi håller kontakt på telefon om de flyttar långt.Om de slutar ringa är det också ett tecken påatt de har landat, att det går bra.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons