Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes pappa dog i trappan

/
  • Karin Åhrmans pappa Hans dog när hon och taxichauffören hjälpte honom uppför trapporna hem efter sjukhusvistelsen. Hon hade bett om sjuktransport för att han skulle slippa ansträngningen.

Karin Åhrmans 78-årige pappa Hans skickades hem från sjukhuset i taxi trots att hon bad om sjuktransport för att han skulle slippa gå i trapporna.
Han avled på väg upp till lägenheten på tredje våningen.

Annons

Hans Åhrman har varit sjuklig i några år, och i fjol blev han ännu sämre. Ramlade ofta och fick hjärtflimmer och -fladder. Ett par gånger fick han åka ambulans till sjukhuset. Veckan innan han avled, när han kom hem från ett sjukhusbesök efter ett fall, fick han hemtjänst. Han orkade i stort sett bara gå mellan soffan och sängen, berättar dottern Karin Åhrman. Den 5 december kunde han inte resa sig ur soffan och hemtjänsten ringde efter ambulans.

–Min mamma sa att det var som om han inte orkade med sin kropp.

Han behandlades som hjärtpatient, men värdena var bra och dagen efter ringde en sjuksköterska till Karin Åhrman och berättade att han skulle skrivas ut. Han var förvirrad och de hade övervägt att ha kvar honom i väntan på äldreboende, men eftersom han var pigg, ”struttade” runt med rullatorn och ville hem själv så blev det så.

– Jag sa att jag skulle komma och hämta honom, men sen ändrade jag mig och ringde tillbaka och bad dem ordna sjuktransport eftersom han annars skulle behöva gå i trappor. Han var ju så snubblig, säger Karin Åhrman.

Men för den som kan gå och stå själv gäller taxi. Hon accepterade det men bad dem säga till taxichauffören att de behövde hjälp upp.

Hon och chauffören stöttade honom på varsin sida medan hans hustru mötte. Hans Åhrman varken sa eller visade att han hade ont, men halvvägs upp föll han ihop.

– Färgen var borta i ansiktet och han hade lite puls i början som försvann, säger Karin Åhrman.

Hon ringde ambulans och började tillsammans med chauffören återupplivningsförsök. Det fortsatte ambulansmännen med, men på sjukhuset konstaterade man att han avlidit av en propp i lungan.

Familjen har anmält det som hänt till hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag vill inte peka ut någon enskild i personalen, det är systemet jag vänder mig mot. Det ska gå så fort att komma därifrån, säger Karin Åhrman.

– Det är sättet han dog på. Att han behövde anstränga sig så i trappan, säger hon.

Britt-Marie Lindberg, verksamhetschef för bland annat den medicinavdelning där Hans Åhrman vårdades, förstår att det måste ha varit traumatiskt för familjen. De håller på att titta på vad som hänt och hon kan inte säga något innan utredningen är klar.

– Vi får se vad den kommer fram till, om det är fel begångna eller olyckliga omständigheter som har lett fram till den här händelsen.

Generellt sett upplever hon inte att det finns någon risk att patienter skrivs ut för tidigt på grund av de överbeläggningar som sjukhuset tampas med.

– Vi har diskuterat det med läkarna och så är det inte. Snarare tvärtom.

Mer läsning

Annons