Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta högen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Överhopad med mejl. Keb Eriksson har regelbunden direktkontakt med hockeyvänner över hela landet, och när det går dåligt för Brynäs blir det lätt höga travar av de tusentals utskrifterna.

Brynäs är ett folkkärt lag med supportrar spridda över hela Sverige. Det vet Keb Eriksson som på Gefle Dagblads nätupplaga dagligen svarar på frågor från oroliga anhängare - till och med från Foppaland.

Annons
Den 15 september 1966 skrev han för första gången ett referat i Gefle Dagblad från en Brynäsmatch. Seriespelet var ännu en månad avlägset (säsongerna startade senare på den tiden), och det handlade om en match mot Leksand i den så kallade VW-cupen. Brynäs vann med 7-6 sedan Virus Lindberg gjort det avgörande målet i förlängningen.
Lars-Göran Nilsson passade till segermålet, och laget var fyllt av stjärnor med liknande glans: Tigern Johansson, Tord Lundström, Håkan Wickberg, Lasse Bylund, Jan-Erik Lyck, Prosten Karlsson, Lars-Åke Sivertsson, Lillen Gustafsson, Hasse Dahllöf och så vidare. I båset och kring laget fanns andra lyskraftiga namn: Thure Wickberg, Bosse Hessel, Breit Hellman, Hebba Pettersson och några till.
I dag är det andra namn man talar om i Brynäs IF, men Keb skriver fortfarande.

Keb Eriksson, nyligen 60 fyllda, heter egentligen inte Keb i förnamn men dopnamnet har legat oanvänt så länge att det har blivit preskriberat. Hockey-Sverige känner honom som mångårig krönikör i Gefle Dagblad - tidigare i den vanliga papperstidningen och på senare år på GD:s hemsida.
Där har Keb också startat en ny och för tidnings-Sverige unik verksamhet. Han har direktkontakt med läsarna och många av landets hockeyvänner via e-mejl, och mycket av korrespondensen går också ut till allmän beskådan i webspalten Kebs hörna.
Det är hett på nätet just nu. Brynäs IF, vid sidan av Färjestad den enda klubb i landet som aldrig varit ur Elitserien, riskerar att bryta trenden efter en säsong som varit fylld av missräkningar och förlustmatcher.
- Dagen efter senaste hemmaförlusten kom det 18 mejl, berättar Keb. Det normala är ungefär hälften, men när Brynäs förlorar vill folk avreagera sig. Och en del av dem skriver till mig. Somliga vill mest skälla och gorma, men de flesta är bara ledsna och besvikna. Och överraskande många har också idéer och förslag till lösningar.
Något som Keb noterat med viss förvåning är hur många utifrån landet som hör av sig. Från Skåne, Värmland, självaste Foppaland i trakterna kring Örnsköldsvik och många andra platser.
- En som ofta hör av sig heter Krister Book och bor någonstans utanför Kristianstad. Han håller själv på Leksand men en av hans grabbar är brynäsare och den andre håller på Malmö. En gång om året brukar alla tre åka upp och se Brynäs-Leksand. Eller Leksand-Brynäs ibland.
Och det finns flera hängivna Brynäsfans som även om de bor långt från Gävle någon gång om året packar bilen och kommer hit för att se en hemmamatch. Somliga gör det till en minisemester och stannar kanske över en helg.
Sedan skriver de till Keb och berättar hur de haft det.
Eller klagar över dålig underhållning. Eller ifrågasätter tränare och klubbledning. Eller ställer frågor.
- Alla vill ha ett svar eller en kommentar tillbaka, berättar Keb. Och det får de, i regel samma dag.

Det går inte att skjuta svarandet framför sig, nämligen, för då hamnar man snart i en byråkratisk situation där ärendena samlas på hög för att så småningom kanske avskrivas.
Ska materialet också publiceras på www.gd.se, vilket det mesta ska, behövs också redigering och en del teknisk hantering. Allt detta tar tid.
- När det blir så mycket som nu, med 15 mejl eller mer varje dag, får man räkna med att all denna hantering tar fem-sex timmar. Det gäller att svara snabbt, både för att hinna med allt nytt som kommer in och för att hålla de som skriver på gott humör. En gång glömde jag bort att besvara ett mejl omedelbart, och dagen efter fick jag ett nytt där skribenten undrade om jag var sur på honom.
En del av de som skriver kommer igen med jämna mellanrum, men inte alla.
- Det tillkommer nya hela tiden. Å andra sidan har några som brukade skriva i början försvunnit, men de blir fler och fler, de som skriver. Det ligger väl i tiden, och så är det förstås så att folk är mer benägna att höra av sig när det går dåligt.

En som regelbundet hör av sig via mejl är Heimo Klockare, målvakten som lämnade Brynäs precis säsongen innan Keb själv kom till Gävle för att börja på Gefle Dagblad.
- Heimo är bankman i Eskilstuna numera och brukar ha en del kloka synpunkter på ekonomin inom Brynäs.
Över huvud taget är Keb förvånad över hur initierade många som skriver faktiskt är.
- Ibland får man en känsla av att de haft mikrofoner i Brynäs styrelserum. Och som sagt, många har idéer och uppslag som känns mycket genomtänkta.
Och alla får svar av skribenten som ännu inte missat en serie- och slutspelsmatch (totalt 742) som Brynäs spelat i Gavlerinken sedan den invigdes 1967. Från sin plats på pressläktaren har Keb Eriksson upplevt både lycka och sorg för Brynäs, men sällan har det varit så mycket elände som just nu.
- Det var rätt tungt att sitta och se på säsongen 1995-96 när Brynäs var en match från att åka ur, och det laget var bättre. Nu känner jag mig rätt uppgiven.
Ibland suckar Keb framför sin dator och minns den kända gamla Brynäsandan, i synnerhet på Thure Wickbergs tid, med saknad - men han inser förstås att den aldrig kommer tillbaka. Det är nya tider nu.
- Grabbarna spelar för pengarna och går till klubben som betalar bäst. Det gör de rätt i, det är inte deras fel att det inte finns någon klubbkänsla på elitnivå längre.

FOTNOT: Keb svarar på läsarmejl även på SAIK-sajten på gd.se (direktlänk gd.se/saik). Den delen av verksamheten är dock relativt nystartad och ännu inte lika omfattande. Vilket till en del kanske kan förklaras med att det trots allt går rätt hyggligt för SAIK.

Ulf Kriström
026-15 96 17
ulf.kristrom@gd.se

Mer läsning

Annons