Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta rätt i bredbandsdjungeln

Annons
Många går och funderar påatt byta från modem till bredbandsuppkoppling, inte minstav ekonomiska skäl. Det är dyrt att betala förall tid som man är uppkopplad mot internet.

Men, vilken typ av bredband ska man välja - och vilkenleverantör är bäst?

Hur breda är bredbanden? Får jag in ett i min lillaetta?

Ingen fara! En optisk fiber är inte tjockare änett hårstrå, men kan rymma tusentals gångerfler megabit per sekund än de mest optimistiska bredbandsleverantörernakan utlova i sina vildaste drömmar. Så din lägenhetkommer inte att fyllas av breda band, som man kan tro av namnet.Faktum är att bredband inte ens behöver vara någotfysiskt. Det finns leverantörer som förser sina surfsugnakunder med trådlöst internet.

En definition av bredband skulle kunna vara att; du alltidär ansluten till internet, att du betalar en fast avgiftvarje månad för ditt abonnemang och att du har höghastighet åt båda håll.

Men, som med allt annat man ska köpa finns det givetvisflera falluckor.

Det är till exempel inte tekniskt möjligt föralla i Sverige att i dag surfa i en hastighet av två Mbit/ssom den statliga IT-kommissionen förordar. Det finns heltenkelt inte bandbredd så att det räcker åt alla.Så när operatörerna pratar om hastighet i sinafärgglada projekt, pratar de om den maximala hastigheteni deras nät, inte om den faktiska hastigheten när kundenhar tjänsten installerad. En utlovat snabb 10 Mbit/s-anslutningkan alltså under viss förhållanden ge väsentligtlägre bandbredd.

Sedan är det inte heller säkert att den leverantördu väljer kan leverera just till dig.

Det är många faktorer som spelar in. Men bor dui en större stad har du större chans, eftersom det ärdär som leverantörerna tjänar pengarna.

En sak som man bör tänka på, om och närman får bredband hem, är att datorn ständigt kommeratt vara uppkopplad mot internet. Det betyder att din dator blirbetydligt mer intressant för hackers. Se därförtill att ha datorn avstängd när du inte använderden. Och om du måste ha på den när du inte äri närheten kan det vara klokt att installera en brandväggoch att hela tiden ha ett ordentligt virusprogram installerat.

Oftast brukar man som privatperson komma i kontakt med bredbandgenom jobbet, eller genom att hyreshuset eller bostadsrättendär man bor köper en bredbandslösning förhela huset. Annars är det hyfsat svårt att fåbredband hem.

Men på senare tid har ett flertal alternativ börjatdyka upp. Det handlar om internet via kabel-tv-nätet, viatelefonnätet som ADSL, via elnätet eller via radio.

Det kanske inte är så lätt att föreställasig vad man ska använda all den här bandbredden till.De flesta använder mest nätet till att kolla priserpå resor, köpa en skiva eller en bok och läservår e-post. Vad behöver vi snabbare internet till?

Till att börja med går det ju snabbare att surfa.Alla de sidorna som kanske tar en minut eller två att laddaner kommer att rasa in i din dator på nolltid.

Men främst är bandbredden till för framtiden.

Just nu finns det ett stort antal företag som planerarbåde det ena och det andra i kombination med internet. Detpratas exempelvis mycket om dataspel och filmer "on demand".

Alltså, du är sugen på att se en film, mendet är mitt i natten och det spöregnar ute. I ställetför att dra på regnkläderna och hasa ner tillvideoaffären ska det bli möjligt att se filmen direkt,via internet, utan nerladdningstider. Samma sak gäller dådataspel och musik. I stället för att köpa lådorspel med cd-skivor i fodral i affären ska man kunna tankaner dem direkt från nätet. En annan funktion som lanserasjust nu är de smarta hemmen. Med bredbandets hjälp skadu i framtiden kunna sköta tjuvlarmet och värmepannani sommarstugan från lägenheten i stan. Eller varförinte veva upp och ner markiserna i villan när du sitter påtorpet. Eller så de som alltid är rädda föratt de glömt stänga av spisen kolla om den verkligenär avstängd när de kommer till jobbet - via nätet.(PM)

PETER JOHNSSON

Fotnot: Vill du testa hur snabb din internetuppkopplingär? Testa den här adressen:
http://msn.zdnet.com/partners/msn/bandwidth/speedtest.htm

Mer läsning

Annons