Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtstartare till centralen

/

En defibrillator kan rädda livet på en person som fått hjärtstopp. Nu får centralstationen i Gävle en egen hjärtstartare.

Annons

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Endast 400 av dem överlever. Med fler hjärtstartare på allmänna platser skulle antalet överlevande kunna bli fler. Det anser Hjärt-Lungfonden som nu gör en storsatsning på defibrillatorer, hjärtstartare, vid landets järnvägsstationer. Fonden har skänkt 60 apparater som ska placeras ut vid 40 stationer. Utplaceringen sker i samarbete med Jernhusen.

Den här veckan monteras en hjärtstartare upp i väntsalen i centralstationen i Gävle.

– Många personer passerar järnvägsstationer och därför är det viktigt att det finns hjärtstartare där, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärtlungfonden.

Hjärtlungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är den enda möjligheten att rädda livet på den som drabbas av plötsligt hjärtstopp, framhåller han.

Tomas Lindqvist, förvaltare på Jernhusen, välkomnar initiativet från Hjärtlungfonden. Han tror att hjärtstartaren kan komma till användning.

– Det förekommer att människor faller ihop här på centralstationen och att ambulans tillkallas. Vi vet inte vad de råkat ut för men det kan säkert i vissa fall handla om att de fått hjärtstopp, säger han.

I går fick några av dem som arbetar vid centralstationen, bland dem fyra cityvärdar, utbildning i hjärtlungräddning och hantering av hjärtstartare. Meningen är dock att vem som helst ska kunna använda apparaten.

– Den är väldigt enkel och trygg att använda, man kan inte göra fel, menar Tomas Lindqvist.

Mer läsning

Annons