Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd skatt – vad får vi för det?

Vilka effekter får en skattehöjning? Svårt att säga konstaterar Magnus Wikström, professor i nationalekonomi med inriktning på offentlig ekonomi.

Annons

Landstingsledningen vill höja skatten med 30 öre nästa år. Det ska ge pengar till vård och nya satsningar. Men får det också några andra effekter?

Om skattesatsen påverkar flyttströmmar är svårt att svara på, säger Magnus Wikström på Umeå universitet.

Skatteutjämningssystemet, där kommuner med goda skatteintäkter delar med sig till kommuner med mindre, minskar också eventuella effekter.

Fastighetspriser kan vara en annan utjämnande faktor. Om människor skulle lämna en högskattekommun sjunker priserna och då ökar intresset att flytta dit och tvärt om.

Att landstinget höjer skatten påverkar kommunens möjligheter att höja, eftersom de tillsammans står för skattesatsen.

– Visst väger man in hur det blir sammantaget, säger Marita Engström, V, kommunalråd.

Gävle höjer inte skatten i år, men eftersom Vänsterpartiet är i opposition i landstinget har Marita Engström inte varit i kontakt med sina partikamrater i frågan.

Det har inte heller kommunalrådet Roger Persson, MP. Att kommunen tar över hemsjukvården från landstinget nästa år och 22 öre flyttar från landstingsskatten till kommunalskatten förändras inte.

En annan aspekt är att om arbetsgivarna kommun och landsting minskar personalen så påverkar det bådas skatteintäkter, säger Marita Engström.

Hon tror att en god offentlig verksamhet väger tungt för den som funderar på att flytta till en kommun.

– Det visar sig att medborgarna är mer villiga att betala skatt än politikerna tror.

Mer läsning

Annons