Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmström lägger inte av

/
  • ”Lägg ut!” heter Bo Holmströms bok. Det skrek han när en bomb exploderade under gisslandramat på västtyska ambassaden i Stockholm 1975 och han väntade på att direktsändningen skulle börja. Men det lades aldrig ut, utan bandades och har visats i efterhand.
  • ”Lägg ut!” heter Bo Holmströms bok. Det skrek han när en bomb exploderade under gisslandramat på västtyska ambassaden i Stockholm 1975 och han väntade på att direktsändningen skulle börja. Men det lades aldrig ut, utan bandades och har visats i efterhand.

Journalistiken fångade honom för mer än ett halvt sekel sedan.

TV-profilen Bo Holmström har rapporterat om månlandningen och Norrmalmstorgsdramat, mött Nixon, Erlander och Mandela.

Några hågkomster har han skrivit en bok om.

Annons

– Jag har upptäckt att minnet är ett kreativt sinne, konstaterar han strax innan han ska berätta om dem i boken på stadsbiblioteket.

Det omformar händelser, lägger till och drar ifrån. Dagbok skriver han inte så när han skulle skriva om vad han varit med om fick han gå tillbaka till källorna, personligen eller i arkiven.

Carl Bildt bekräftade att de åkt i en baklucka ihop, men om minnet talar sant om Tage Erlanders hot får han aldrig veta.

Inför ett val intervjuade han Tage Erlander, som när musik spelade sa att han inte fick ta upp en fråga igen. Det måste jag svarade Bo Holmström och berättar vad han minns att Tage Erlander svarade:

– Om du gör det ska jag krossa dig.

Fast anställd tänkte han att det inte var någon fara och ställde frågan ändå.

Journalistdrömmen dök upp i 15-16-årsåldern, då föräldrarna startade scoutförening och han skrev och stencilerade dess tidning. Drömmen fick ny näring under en stipendievistelse i USA efter studenten. En bekant till familjen han bodde hos jobbade på New York Times och han fick praktisera där.

– Det första jag skrev som publicerades, det var en notis i New York Times.

Tillbaka i Stockholm började han på Journalistinstitutet, fick jobb på tv på jullovet och blev kvar. Samt ett välkänt ansikte i rutan då han rapporterade från olika håll i världen och medverkade i samhällsprogram. Att vara med där det händer, möta intressanta människor, avslöja ett och annat och en önskan att göra samhället lite bättre drog honom till journalistiken.

Efter decennier på SVT fick omorganisationer honom att börja på TV4 för tolv år sedan. I fjol gick han i pension. Teknikhistoria har också skrivits under hans tid, från att de var tvungna att skicka filmrullarna för framkallning i Stockholm till att skicka färdiga inslag på några ögonblick.

Efter många år i ett ständigt omväxlande jobb kändes det tomt att inte gå dit. Då började han med boken.

Men helt har han inte slutat utan frilansar fortfarande. På väg till Gävle har en spansk tidning ringt och undrat vad Sverige säger om att prinsessan Madeleine ska vara gravid. Det hade han inte hört talas om, men han har hittat skvallertidningen med uppgiften.

– Så det ska jag skriva om i morgon.

Mer läsning

Annons