Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon får jobba – för allt vad tygen håller

Annons
Det finns många jobb för en cirkusartist,men de kommer inte av sig själv. Man måste visa uppsig. Och man måste vara beredd på att resa omkringen hel del.

Det vet Anna-Carin Nilsson från Strömsbro. Hongick ut cirkuslinjen 1998 och har levt på cirkusjobb sedandess.

- Det är det bästa jag vet att uppträda införpublik och att göra människor lyckliga. Det kommer detalltid att vara.

Anna-Carin har jobbat i Rom, Paris, New York, Brasilien, Londonoch åkt på fem månader långa turnéergenom Sverige ett par säsonger. Hon har jobbat åt CirkusCirkör och Cirkus Wictoria, hon har uppträtt åtSaab, Ericsson, på Hårmässan och i Gavlerinken.När Globen firade 10-årsjubileum gick det åt160 meter tyg för att Anna-Carin skulle kunna hänga60 meter över isen.

Anna-Carin var en av de första cirkusartisterna i Sverigemed disciplinen tyg. Hennes nummer är hårt och tufftoch bygger på högt tempo. Hon har lack och nitar idräkten och musiken är Billy Idols "Shock to the System".

- Jag är ju hårdrockare, så mitt nummer harblivit som min personlighet. Hellre tufft och intensivt änvackert och tråkigt, tycker jag.

Och stilen har onekligen gått hem. Nu jobbar Anna-Carinäven som tränare i luftakrobatik åt Furuviksbarnenoch i sommar kommer det att ingå ett tygnummer därför första gången.

Hon har tackat nej till Cirkus Wictoria denna sommar och tänkerägna sig åt Furuviksbarnen istället. Delvis pågrund av nya kärleken Daniel Sundling, som bor i Gävleoch är tatuerare. Men tillfälliga eventjobb brukar dykaupp och är svåra att tacka nej till.

- Tre och ett halv tusen kronor för tre minuters jobbär väl inte så dåligt? säger Anna-Carin.Men det är skönt att ha något fast i botten också.

Det finns fler cirkuselever från Gävle som dethar gått bra för. Anna-Carin berättar om "ZweiMartinis", två bordskaskadörer, som ramlar utan attslå sig.

- Det är det mest framgångrika numret härifrån.De har egen agent och jobbar över hela världen.

Anna-Carins allra första jobb var ett cirkusprojekt somhette Cirkusvind och som leddes av skådespelaren BjörnGedda.

- Vi hann uppträda på parkeringen utanförGröna Lund, men gick i konkurs redan innan turnénskulle börja. Det var jättekul men en katastrof påsamma gång. Björn hade en dröm som han inte visstehur han skulle kunna förverkliga. Han skulle ha behövten cirkusutbildning, om vi hade gjort den själva, dåhade det blivit bra.

Mer läsning

Annons