Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon styrs av traditionerna...

Annons
GÄVLE

Roonak Karim är från irakiska Kurdistan och muslim.Hon tycker att det är fel att vara ihop utan att vara gift.Hon tror inte på äktenskap över kulturgränserna.Och hon ser inget fel i att gifta sig innan man blivit myndig.Själv var hon 15 år när hon blev maka och senaremor.

Aha, en sådan där förtryckt kurd, tänkerdu kanske. Vänta, det kommer mera.

När Roonak Karim och hennes dåvarande man precishade kommit till Sverige sa hon att hon ville skilja sig.

- Ja, det var svårt. Men vårt förhållandevar inte bra, och jag kände att det var bättre att tadet jobbiga med skilsmässan direkt när vi kom till Sverigeså hade man det avklarat sedan.

Inget val

Felet var inte att hon gifte sig så ung utanatt hon aldrig hade något val, säger hon. Hon fördessamman med en tio år äldre man som hon inte träffattidigare.

- De visste att jag inte ville, jag sa det till dem. Men sådanär traditionen i mitt tidigare hemland. De vill gifta borttjejerna så tidigt som möjligt, innan någontinghinner hända. "Du är ung och fin, så vi måstepassa på". Det handlar om traditioner, inte om religion.

- Här i Sverige är det annorlunda. Här fårvåra ungdomar välja själva vem de vill gifta sigmed. Jag tror inte att det är ett problem att gifta sig somung. Problemet är om man inte får välja vem manska gifta sig med.

Är man mogen att bestämma vem man ska levahela livet med om man är under 18?

- Jag vet att det är tidigt och det vet tjejerna också.Men det är bättre att få älska en kille ochvara med honom än att tvingas gömma sin kärlek.

Måste man vara gift för att få varaihop?

- Vi är muslimer, vi kan inte bo sambo. Sverige ärjättebra och har många bra traditioner. Men man kaninte lämna hela sin kultur bakom sig, man måste hakvar en del av sig själv också.

Om någon av hennes döttrar skulle bli käri en svensk kille skulle hon inte tycka om det.

- Jag kan inte ljuga. Det är för stor skillnad mellankulturerna. Svenskar är inte muslimer. Men att görasom Fadimes pappa (som sköt ihjäl sin dotter, red anm)är helt fel. Det är inte friskt. Jag skulle försökasätta mig ner och diskutera med henne, fråga hennevarför.

Komplicerat

Roonak Karim förklarar som om det vore självklart.Ändå är det komplicerat. När vi har prataten stund visar det sig att det inte bara handlar om religion.

- Om tjejen inte gifter sig väcker det skitsnack blandfolk, oavsett om hon flyttar ihop med en svensk eller muslim.De tycker att man är en dålig familj eller förälder.Det handlar inte bara om familjen utan om hela det kurdiska folket.

En flicka som är kär har alltså inte barasig själv att tänka på. Hon bär hela familjen,och även hela det kurdiska folket, på sina axlar.

Så en flicka ska gifta sig för att slippa skitsnackfrån andra kurder?

- Inte bara. Men om de lever ihop utan att vara gifta blirdet problem för dem. De ska inte behöva ha problem,utan leva i lugn och ro.

Livet går ut på att bo ihop och ha barn tillsammans.Varför kan man inte gifta sig om man ändå tänkerbo ihop? Det frågar sig Roonak Karim lika självklartsom andra kan fråga sig varför man ska gifta sig baraför att man bor ihop.

När Roonak Karim fortfarande var gift ville hennes manatt hon skulle täcka håret. Hon vägrade.

- Min tro sitter inte i slöjan, säger hon.

Trots det resonerar hon "vi är muslimer, alltsågifter vi oss", precis som andra kvinnor kan resonera "jag ärmuslim, alltså bär jag huvudduk". Men det är storskillnad mellan att välja att inte bära slöja ochatt välja att inte gifta sig, säger Roonak Karim.

Förr i tiden var det inte accepterat att svenska, ogiftapar levde tillsammans. Kanske är det en fråga om utveckling,att flera kulturer inom den muslimska världen inte har hunnitlika långt?

- Men det kan inte hända så snabbt i alla fall,det måste få ta lång tid. Det är inte lättatt ändra allt på en gång när man kommertill ett nytt land.

Kanske är Roonak Karim helt enkelt en mamma som värnarom sina tre döttrar genom att uppfostra dem till att viljagifta sig om de blir kära.

Hon vill inte att hennes barn ska utsättas för föraktav en omgivning som tycks se med oblida ögon på parsom är ihop utan att vara gifta.

Roonak Karim har två söner också. Men männenssituation pratar vi inte om så mycket.

- Jo, det finns många utländska killar som borihop med tjejer utan att vara gifta. Men de behöver intehöra lika mycket skitsnack. Varför? För att killarnafår allt, de bestämmer alltid.

...OCH HON LÅTER KÄNSLORNA STYRA

Förra året fick två tjejer under18 år tillstånd att gifta sig av länsstyrelseni Gävleborg. En av dem var Therese Rönngren. Men i slutändenblev det aldrig något bröllop. Hon och hennes killekom fram till att det var bättre att låta bli.

- När man gifter sig får man ett annat slags bandtill varandra, det blir som en sorts garanti för att maninte lämnar varandra. Det är också ett starkaresätt att visa varandra kärlek, och sedan är detvackert med bröllop.

Den som vill gifta sig ung ska kunna göra det utan attbehöva få tillstånd av föräldrar ochmyndigheter, tycker hon.

- Man blir ju byxmyndig när man är 15, dåborde man få gifta sig också.

När hon och hennes dåvarande pojkvän, ävenhan gotare och svartrockare, hade varit tillsammans i mer äntvå år friade han.

- Vi tror ju inte på Gud, så vi ville inte giftaoss i en kyrka utan i skogen. I Boulognerskogen vid skyttegravarna.

Eftersom Therese Rönngren var under 18 år närhon ville gifta sig var hon tvungen att få tillståndav länsstyrelsen med underskrift av sin mamma.

- Hon var jätteglad och hjälpte oss att skriva underalla papper. Sedan tyckte hon ju att det var tråkigt attvi inte passade ihop, men hon förstod. Det blev alltsåinget bröllop. Det kändes inte rätt, kärlekentog slut efter tre år.

- Jag tycker att man ska följa sina känslor helatiden, men man ska inte gifta sig om man är det minsta lillaosäker. Man ska ju vara ihop med den personen hela livet.En del är kanske för unga att gifta sig innan de harfyllt 18, det där skiftar ju från person till person.Jag tycker om att göra saker som är annorlunda. Detvar ju inte därför jag ville gifta mig, inte bara. Mesthandlade det om kärlek.

Mer läsning

Annons