Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tar med sig politiken på semestern

Annons
GÄVLE

Hon är tillbaks i Bomhus utanför Gävle efternågra hektiska arbetsveckor. Schemat har varit fullt; debatterpå nordiska rådet i Oslo, riksting i Jönköping,arbete med en utredning i Kalix och partivecka i Visby påGotland. Nu ser hon fram emot tre veckors semester.

- Jag har rest så mycket i vår och kommer attresa i höst så nu vill jag vara hemma och promenera,åka inlines och läsa vanliga böcker. Närjag jobbar blir det bara facklitteratur, säger Ragnwi Marcelind.

En nyinköpt solbänk väntar på att nyttjas.Men just nu är det bara regndropparna som gör utemöblernasällskap på altanen.

Busig pojkflicka

Hon växte upp i en stor familj på en bondgårdi en by utanför Örebro. Mycket energi gick åttill att tävla med de äldre bröderna och visa sigstark och duktig inför pappa. Som barn var hon därförmer av en busig pojkflicka än en söt klännings-och hårbandsprydd flicka, som hon själv beskriver det.

Hon gifte sig 1975 och bodde under ett par år påflera olika ställen innan familjen flyttade till Öckeröi Göteborgs skärgård. Där jobbade hon tillen början inom vård- och barnomsorgen och fick sedananställning som alkoholrådgivare i kommunen.

I början av 90-talet flyttade familjen till Gävledär flera politiska uppdrag väntade. För tvåår sedan valdes hon in i riksdagen och blev politiker påheltid, ett jobb hon trivs utmärkt med.

- Jag kan mycket väl tänka mig att sitta en periodtill, men det är ju inte jag som bestämmer det, sägerhon.

Som riksdagsledamot har hon hela tiden arbetet tätt inpåsig.

Trots att hon nu är hemma för att koppla av ochtänka på annat halkar samtalet ständigt in påpolitik.

- Nu sitter jag i justitieutskottet och jobbar då medfrågor som berör rättsväsendet. Det ärnog det roligaste jag har gjort, eftersom vi sitter i oppositionfinns många frågor man kan agera i.

Envishet ger resultat

Hon drivs av övertygelsen om att envishet ochuthållighet förr eller senare ger framgång.

- Om man tänker sig att man är delaktig i att styraett stort skepp så räcker det att kursen läggsom lite grand för att de ansträngningar man gjort skafår effekt.

Etik, moral och familjefrågor hör traditionellttill kristdemokraternas kärnämnen. Men under den senastetiden har Ragnwi Marcelind riktat sin energi mot ett annat område.

- Det är fel att polisens nationella insatsstyrka ärorganiserad under Stockholms länspolis i stället föratt tillhöra rikspolisstyrelsen. Som det är nu drarpolisen i det län där styrkan måste användaspå sig stora skulder. I början när vi börjadedebattera den frågan blev vi utskrattade, men nu börjarvi få gehör.

Hon är van att stå på sig i politiska diskussioner.Ända sedan hon bildade sig sin första politisk åsikthar hon fått hävda sig i debatter.

- Pappa var gråsosse och jag opponerade mig tidigt mothonom. Nu är det mina barn som debatterar med mig, trotsatt vi tillhör samma parti har vi skilda åsikter omen del saker.

Familjefrågorna

Hon kan fortfarande inte riktigt förklara hurdet kom sig att hon blev kristdemokrat när hon var såung.

- Jag tror att det i första hand var familjefrågornasom fick mig att bli intresserad. De var viktiga men ändåenkla att förstå, säger hon. På den tiden,i slutet av 60-talet, var kristdemokraterna ett nytt parti medlågt väljarstöd. Det var först i valet 1985som partiet i samverkan med centern kom in i riksdagen. Partiernafick dela på ett mandat.

- Många betraktade inte kristdemokraterna som ett politisktparti och undrade när Alf Svensson skulle bli en riktig politikeroch börja prata om riktiga frågor.

I dag är partiet ett av Sveriges fyra största ochbudskapet är mer politiskt än religiöst. Mångatror fortfarande att alla medlemmar måste vara djupt religiösa,men majoriteten av partiets väljare har ingen koppling tillnågot religiöst samfund.

- Politiken tar sin utgångspunkt i kristna värderingarmen det gör ju hela vårt samhälle också.Jag har en kristen tro men jag tillhör ingen frikyrka ochjag skulle tro att det är så med merparten av de övrigariksdagsledamöterna.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons