Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Honom ska man inte leka med

/
  • En gammal lejonhanne är inte att leka med, speciellt inte för yngre lejon. Foto: Daniel Rosengren

Nu har jag jobbat med lejonen i ­Serengeti i ungefär ett och ett halvt år. Jag börjar känna lejonen rätt väl.

Annons

Jag vet i vilka områden som de olika lejonflockarna normalt håller till. Jag känner till deras historia och vet vilka flockar som härstammar ifrån olika moderflockar.

Men jag känner inte bara lejonen på flocknivå utan även på personlig nivå. Jag känner igen en hel del ansikten utan att behöva titta på speciella ärr eller morrhårsfläckar. Vi har just nu 24 olika flockar med över 300 lejon som vi studerar i vårt studieområde så jag känner förstås inte igen alla bara på ansiktet. Olika lejon har dessutom olika personlighet.

Detta gör att det blir roligare at observera lejonen och jag kan förstå mycket bättre vad som försiggår. Till exempel var jag och min chef Craig Packer ute med ett filmteam från en amerikansk tv-kanal.

Jag och Craig satt i en bil vid några lejon som vilade i skuggan av ett träd. Tv-teamet filmade oss från en annan bil.

Under trädet låg två vuxna honor tillsammans med fem ”tonåriga” lejon varav en hanne. En vuxen hanne närmade sig trädet i lugn takt. För tv-teamet såg det hela mycket fridfullt ut: En hanne som närmar sig resten av flocken för att vila i skuggan.

Men både Craig och jag höll andan. Vi visste nämligen att hannen som närmade sig inte var far till de unga lejonen. Nya hannar accepterar normalt inte unga hannar i flocken som inte är deras avkomma och dödar dem om de inte lyckas fly.

Den unga hannen stod upp och såg den vuxna hannen närma sig och började urinera. För tv-teamet såg det bara ut som ett lejon som behövde göra sina behov. Men Craig och jag förstod att den unga hannen bokstavligt talat kissade på sig av skräck när den äldre hannen närmade sig.

Men innan den stora hannen kom fram till skuggan under trädet stannade den. Den verkade fundera på vad den skulle göra. Den yngre hannen smög sig iväg till en annan del av flocken som låg längre bort.

Efteråt berättade vi för tv-teamet vad de just hade bevittnat och de sade att de inte kunde ha skrivit en bättre historia i ett manus. De var mycket nöjda med sina bilder. Och det ska de vara, oftast ligger ju lejonen stilla under dagen och vilar. Senare fick vi även se två hannar som slogs med och jagade bort en hona från ett byte hon troligtvis hade jagat själv.

Jag kan även passa på att berätta att lejonet som jag skrivit om tidigare som var i riskzonen för att bli dödat av massajer har återvänt hela vägen hem.

Daniel Rosengren

www.scutisorex.se

Mer läsning

Annons