Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Honor föredrar en mörk man

/
  • Det blonda lejonet Fabio är numera pensionerat och bor med mig i lejonhuset. På sidorna syns stora revor orsakade av riktiga lejon.

Häromdagen besökte jag lejonet som jag skrev om för ett par veckor sedan som begett sig iväg till det riskfyllda massajområdet.

Annons

Hon hade inte flyttat sig långt och låg gömd i en väldigt tät buske. Jag kan ännu inte bekräfta om ungarna lever eller ej men jag tyckte faktiskt att jag såg en unge som gömde sig precis när jag kom fram till busken.

Men jag får återkomma igen med mer nyheter om dem.

Jag har aldrig riktigt berättat om lejonprojektet som jag jobbar för.

Det är ett forskningsprojekt som pågått sedan 1966, vilket gör det till den näst längsta studien i världen av en djurart. Det är bara Jane Goodalls schimpansstudie som pågått längre. Så det mesta som är känt om lejon kommer från vårat projekt.

Sedan 1978 har Proffessor Craig Packer (University of Minnesota) lett studierna. Han har varit mycket framgångsrik och ofta publicerat sina vetenskapliga artiklar i Science och Nature, de två mest prestigefyllda tidsskrifterna för en ekolog.

En intressant studie som gjorts här handlar om varför lejonhannarna har man. Inget annat kattdjur har man. Så fyra konstgjorda lejon i naturlig storlek tillverkades för att ta reda på svaret. Ett hade en kort blond man, ett annat en lång blond man, det tredje en kort mörk man och det sista en lång mörk man.

Lejonen placerades ut på savannen i olika kombinationer och rytanden spelades upp för att attrahera riktiga lejon och se hur de reagerade på attrapperna. Resultaten var tydliga. Honorna föredrog de mörka manarna framför de blonda och blev rätt upprörda när de inte fick mer uppmärksamhet från dem, trots att de fjäskade för dem.

De revirhävdande hanarna däremot var definitivt mer rädda för de långa och de mörka manarna och valde i stället att närma sig de blonda och kortmanade attrapperna.

Så varför har lejonen man? Manen är en ärlig signal på lejonets hälsa.

Det är förstås varmt i Afrika och att ha en lång mörk man kan bli jobbigt. Så om man klarar av att leva med en lång mörk man måste man vara stark och hälsosam. Jag skrev att det var en ärlig signal på lejonets hälsa. Detta eftersom manens utseende inte beror så mycket på generna utan påverkas av lejonets tillstånd.

Här i Serengeti har lejonen ganska långa manar och är blonda eller ganska mörka. Men om man åker till Ngorongorokratern som ligger mycket högre upp och har ett svalare klimat hittar man lejon med mer imponerande manar, både längre och mörkare. Det är ju lättare att leva med dem i det svalare klimatet.

Om man däremot åker till Selous reservat i södra Tanzania hittar man blonda lejon med mycket korta manar. Där är det också mycket hett under dagarna. Men om man skulle ta ett av dessa lejon och flytta det till kratern skulle dess man börja växa sig längre och mörkare. Det omvända skulle ske om man flyttade ett lejon från kratern till Selous. Om ett lejon med praktfull man skulle skadas eller på annat vis vara mindre hälsosamt börjar det att tappa manen.

Så för en hona är det förstås attraktivt med dessa mörka manar. Inte bara för att deras ungar får bra gener som klarar av svåra förhållanden, ungarnas överlevnadschans är även högre då de har en pappa med mörk man som försvarar dem från andra lejonhannar.

Daniel Rosengren

www.scutisorex.se

Mer läsning

Annons