Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Moder Christodolis ska man trampa på örterna

/

Allt tas till vara i den lilla örtagården i Strömsbro ­koloniområde.

– Har Gud skapat örterna ska man använda dem, säger Moder Christodoli. Hon vill gärna att man trampar på timjanplantorna som hon har planterat i trädgårdsgången.

– När man trampar på timjan stiger doften upp mot en. Men tyvärr kliver de flesta över plantorna, säger hon.

Annons

För fyra år sedan köpte Moder Christodoli en stuga i Strömsbro koloniområde.

Hon ville odla kryddväxter.

– Gräsmatta kan man ha vid sommarstugor för att barnen ska kunna leka där. Men för mig var det självklart att jag skulle odla örter. Jag är ju nunna och i vår tradition är örterna ett naturläkemedel, säger hon.

Körvel, kyndel, ingefärsmynta, grön och gul citrontimjan, kryddtimjan och backtimjan, kummin, anis... Det finns redan 27 olika örter i trädgården.

Den lilla gråbladiga curryeternellen hör till de ovanliga.

– Den här kan man egentligen inte odla i norra Sverige, men jag har fått den att övervintra en gång. Första året kommer bara bladen. Andra året blommar den med gula små blommor som behåller doften länge när man tar in dem, berättar hon.

Det är lätt att tro att Moder Christodoli vill skapa en klassisk klosterträdgård vid sin kolonistuga, men så är det inte riktigt.

– Klosterträdgårdarna hör hemma i den katolska traditionen. Vid det grekiska klostret där jag brukar vara finns ingen örtagård. Men det växer massor av grekisk oregano i bergen, säger hon.

– Därför vill jag absolut ha grekisk oregano här i trädgården. Det känns så hemtamt.

Den som kikar över grinden ser inte bara örter. Moder Christodoli odlar också havre och lin.

– Havre är spännande att odla, för ingen annan gör det. Det är nyttigt och så är det vackert. I år sådde jag fläckar av lin bland havren, och det blev väldigt fint, säger hon.

Nu i september börjar det bli dags att bomma igen kolonistugan för i år. Nästan allt i trädgården är skördat. En del har Moder Christodoli gett bort, men det mesta använder hon själv.

– Jag bakar mycket och jag använder mycket örter när jag lagar mat. Jag brukar inte följa recept utan tycker att det är roligt att experimentera, säger hon.

Kolonistugan fungerar som Moder Christodolis arbetsrum. Där sitter hon och skriver böcker och arbetar med översättningar. Men det är inga problem att hinna ta hand om örtagården.

– Det är inte svårt att odla örter. De behöver knappt rensas och man behöver inte vattna. Jag skulle önska att fler odlade örter och inte bara de allra vanligaste utan också ovanliga sorter, säger hon.

Mer läsning

Annons