Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hösten är dåligt perfekt

/

Hösten är härlig. Spindeln har gått och hängt sig. Båten är rengjord, cabben är avställd. Gräsmattan har slutat växa.

Annons

Alla löven har nästan fallit av nu så krattan har gjort sitt. GIF blir kvar i allsvenskan. Allt är lugnt. Utan att känna det minsta stress kan man lata sig med böcker. Håkan Nesser, Leif GW Persson och Ulf Lundell. Alla är mina favoriter och har gett ut nya böcker i höst och snart kommer Arto Paasilinna med en ny skröna. Härligt.

Läste i en annons att man kan åka kryssningsbåt över Atlanten. Båten har allt, soldäck, golfbana, pooler och till och med skridskobana. Skulle vara kul att pröva skridskor när det gungar bra.

Min nästan 30 år gamla B&O-tv har slocknat. Dags att skaffa en ny platt-tv tyckte alla. Men jag kunde inte bestämma mig för hur tunn tv jag skulle ha, så jag lämnade in den gamla bull-tv:n på reparation.

– Inga problem, den här fixar jag, sa killen på verkstaden på Södra Kungsgatan.

– Du är inte klok sa båtkompisarna. Kosta på en gammal bull-tv.

– Äh, det är ju mest bara skräp i rutan tycker jag, mer skit i rutan än i dasset på Enmaren och på skarvarnas ö, Båkharn.

För säkerhets skull köpte jag en ny brandsläckare, det kan ju vara något debattprogram där det hettar till. Nylagade tv:n gick en dag sedan var den tillbaka på verkstaden. Spännande att se hur det går.

Något har hänt runt det gamla Gerda-området och kring Nyhamn. Förr såg det ut som slumoråden. Nu är det uppstädat och snyggt. Vad är på gång?

Böcklingbroder Stenbäck går omkring och eldar upp sig om en misslyckad tilläggning i Bönaviken som jag gjorde i somras. Han såg allt genom kikaren. Vi skulle till grannen Bendriks på fest. Vi krokade fast oss i en boj och gick mot bryggan. Festklädd med röda byxor, kavaj och kaptensmössa. Drinken väntade på bryggan. Repet från bojen blev för kort. Jag kom ”to the bitter end” som det heter. Bara att släppa tampen och göra om manövern men nu med skarvad lina. Nu blev det en snygg tilläggning. Skarvade på med en röd tamp som matchade byxorna och en snygg råbandsknop.

Apropå röda byxor så är det bara vi som har korsat Atlanten som får ha röda byxor och kavaj, så det så.

Apropå skarvar så har dom flyttat söderut nu.

Apropå knopar så heter det en pålstek och två pålstek. Man säger inte heller två getingstickar, samma sak med pålsteken. Stekar gör kocken Per Morberg i tv.

Apropå ord så kan man bara komparera perfekt i Sandviken.

Perfekt, otroligt perfekt och dåligt perfekt, det sista är lika med görbra.

Någon har undrat igen hur vi tar oss hem från varvet, vi som sitter och dricker transparent Loranga för jämnan. Vi cyklar. Se bilden på hamnkapten Lollos cykel efter hemfärdsförsök. Dåligt perfekt.

Hårt liv sjömanslivet.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons