Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövdingen är kartlagd

/

Vid årsskiftet byter han villan med utsikt över Ätran i Falkenberg mot slott i Gävle med å-utsikt. Men vem är han egentligen vår nye landshövding?Han är född i maj 1942 i Falkenberg och heter enligt folkbokföringen Jan Krister Eirefelt. Men enligt de flesta övriga handlingar stavar han förnamnet Christer.

Annons
Christer Eirefelt är uppvuxen i Falkenberg och var en ordentlig pojke under skoltiden. Stort A i både uppförande och ordning. Men visst kunde han hittade på ett och annat bus även om det inte var något allvarligt.
Precis som de flesta andra barn och ungdomar i Falkenberg spelade han pingis på fritiden, men han nådde inga större framgångar. Lite bättre var han på simning för i hans avgångsbetyg från Schubergtorps folkskola 1955 står att han kunde simma 200 meter. De flesta andra klarade bara 50 meter.
Någon plugghäst var han inte. Betygen visar en medelmåtta med AB rakt igenom utom i sång där han hade B+.

Han engagerade sig tidigt i folkpartiets ungdomsförbund, FPU som det hette då, där han satt med i ungdomsrådet.
Att det blev folkpartiet är inte så konstigt med tanke på att pappan var småföretagare och hade speceriaffär där man kan tänka att Christer och hans yngre systrar, Lisbet och Rigmor, med förtjusning höll till.
Christer Eirefelt träffade sin fru Gudrun, född Anberg, tidigt. Det blev bröllop och samma år han fyllde 20 föddes dottern Eva-Lena. På Christer Eirefelts 21-årsdag utökades familjen med en son, Stefan.
Hustrun kommer från en socialdemokratisk miljö. Hennes far ägde en snickerifabrik och där började Christer arbeta. Fabriken låg intill hemmet så det var inga problem med familjelivet även om Christer jobbade mycket. Snickerifabriken utvecklades för övrigt senare till att bli en byggvarubutik. Men när Christer började med sina politiska uppdrag i riksdagen upphörde han med verksamheten.
Sladdbarnet Mattias kom 1971 och därmed var familjen komplett. Christer började engagera sig i landstingspolitiken och senare även kommunalpolitiken i Falkenberg.

1979 blev han riksdagsman och började veckopendla. Eva-Lena och Stefan var vid den här tiden nästan mogna för att flytta hemifrån så det var nog lillpojken Mattias som saknade pappa mest. Men familjen hade ändå tid att tillbringa lediga stunder i fiskarstugan vid Skrea strand, ett exklusivt gammalt område med sandstränder och klitter. Varje sommar blev det också en utlandsresa, ofta till Franska Rivieran. Vintertid var det någon skidort som gällde.
I riksdagen gjorde Christer Eirefelt inte mycket väsen av sig. Han arbetade idogt och målmedvetet. Blev något av folkpartiets näringslivsexpert. Han skrev en hel del motioner bland annat om näringsliv och idrott, de två stora intressena i hans liv.
Strax innan Christer Eirefelt slutade efter 19 år i riksdagen 1998 höll det på att segla upp en liten skandal. Dubbelspår skulle dras genom Falkenberg och elaka röster ville göra gällande att Christer påverkat beslutet till sin egen förmån. Ett förslag var nämligen att spåret skulle gå i närheten av hans villa på gräddhyllan på Hamngatan. Men hur det nu blev så drogs spåret i stället utanför stan. Om Eirefelt överhuvudtaget la sig i beslutsprocessen fanns det aldrig några belägg för.
Någon festprisse är han inte vår nye landshövding. Han gillar inte att stå i det direkta rampljuset. Men han har humor säger de som känner honom väl. Han var med i riksdagens festkommitté och skrev en hel del spex men framträdde inte själv annat än när han drog en vits på halländska. Han är också en hejare på nidvisor trots att han är tämligen omusikalisk.

I stället är det hustrun Gudrun som gillar att bjuda till fest. Hon älskar Nobelmiddagar och statsbesök. Då får hon också möjlighet att visa upp sina kläder och skor som faktiskt Christer till största delen köper åt henne. Christer gillar att handla kläder men är inte lika kräsen som hustrun.
Vid kommande fester på slottet är det inte omöjligt att det är hövdingen själv som lagat maten för han gillar att stå i köket och har de senaste tre åren stått för hushållet där hemma i Falkenberg medan Gudrun arbetat heltid på Försäkringskassan. Kanske blir det svampstuvning eftersom svampplockning är ett intresse.
Små barn är vi inte vana vid på slottet men Eirefelts har fyra barnbarn som längtar efter att få leka prinsar och prinsessor. Familjens gamla kompisar är mer intresserade av landshövdingebilen.
När Christer slutade som riksdagsman och tredje vice talman för tre år sedan blev han ordförande i företagarnas organisation i Falkenberg under ett par år och även ordförande i Falkenbergs välkända bordtennisklubb där bland andra Stellan Bengtsson, världsmästare i Nagoya 1971, är huvudtränare.
Christer har lyckats få många att jobba inom pingisklubben och är det så att han kommer att sakna det arbetet är han mycket välkommen till Fridhem Urnans bordtennisklubb i Gävle. De kan behöva en stark kraft för att möta motståndet i Söderhamn.
Men Christer har lagt av med pingisen för egen del. Numera ägnar han sig åt tennis en gång i veckan med barndomskompisen. Han ses också ofta på joggingturer med hustrun och varje år springer han Falkenbergloppet. När Christer var lite yngre spelade han gärna handboll och han är inte främmande för skidåkning vare sig det är på längden eller utför. Handbollen försökte han för övrigt tvinga på sina barn eftersom han anser det fostrande att syssla med lagidrott men barnen var inte lika intresserade som sin far.

Bandy och ishockey är nästan okända begrepp i Falkenberg men fotboll spelar man och Christer är en flitig gäst på Falkenberg FF:s matcher där bland andra landslagets Niclas Alexanderssons bror Daniel spelar. Han var för övrigt stor hjälte när Falkenberg i ett dramatiskt kvalspel nyligen kvalificerade sig för superettan.
Men Christer är knappast den som står och skriker på läktaren. Han beskrivs som en målmedveten, lättsam, diskret och lågmäld person. Ingen barrikadnisse med andra ord. Han är välkänd men inte känd och har faktiskt som en av tre belönats med konungens medalj "för mångåriga och värdefulla insatser för kulturlivet i Halland".
Men han stack ut hakan lite grand för några år sedan då ett kinesiskt pingisspelande par nekades uppehållstillstånd. Engagemanget resulterade i att paret fick stanna och mannen spelar fortfarande i elitserien.

Christer Eirefelts låga profil kan ha bidragit till att många i hans omgivning blev mäkta förvånade över utnämningen till landshövding för Gävleborgs län. Men de som står honom riktigt nära vet att han har mer att ge. Trots sina 60 år är han inte förbrukad och mogen för pension.
En inbiten hallänning i Gävleborg! Kommer han att känna sig vilsen? Personer med insyn tycker att det åtminstone finns tydliga likheter mellan Halland och Hälsingland med småskalighet, entreprenörsanda och öppna landskap. En förhoppning är att han ska ha Hallands öppna kustlandskap som mål för Gästrikland.
Personer med stor makt har ibland lik i lasten eller åtminstone någon liten hund begraven. Men Christer Eirefelt tycks vara vit som snö. Inte ens en obetald Toblerone har han i bagaget än mindre några p-böter. Nu står visserligen bilen, en Volvo S70 av 2000 års modell på hustrun men inte heller hon har någon prick.

Inkomsterna går inte att klaga på. Visserligen har han en garantiinkomst från riksdagen men den ligger på drygt 30 000 kronor och betalas inte ut eftersom hövdingelönen är det dubbla. Den taxerade inkomsten var 386 500 kronor förra året och någon beskattningsbar förmögenhet finns inte noterad. Fläckfritt även där.
Tråkigt län får tråkig landshövding var det någon som sa. Men kan vi få vår hövding att känna sig hemma och kanske dra några Sandvikenvitsar för honom så kommer han nog att visa prov på humor. Och värvar han Falkenbergs store son, fotbollsproffset Pär Zetterberg till Gefle IF, så får han applåder. Men då får minsann Eirefelt hålla tummarna för GIF när Falkenbergs FF kommer till Strömvallen i sommar. Men det är kanske att begära för mycket av en hövding med hjärtat i Halland.
FOTNOT: Artikeln bygger på intervjuer med 16 personer

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons