Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovleverantören från Sixbo

/
  • Foto:LASSE HALVARSSON Till fest. Så här ser en äkta Nobelfestservering ut. Signhild har onekligen rutin eftersom hon i år firar sitt 30-års ubileum.

Vad har kung Carl XVI Gustaf och Signhild Tille från Sixbo i Österfärnebo gemensamt? Jo, båda firar 30-årsjubileum under Nobelmiddagen på tisdag.Carl Gustaf som kung.

Annons
Signhild som servitris.
- Jag tror inte det är många i den församlingen som varit med lika många år, säger Signhild med lite stolthet i rösten.
Än har hon inte fått förmånen att servera kungen, men några av nobelpristagarna har hon fått passa upp.
- Och ännu har jag inte tappat något, försäkrar hon.

Signhild Tille är född utanför Uppsala. Redan i unga år började hon servera på de olika studentnationerna och vid högtidliga tillfällen också på Uppsala slott. En dag behövdes extrapersonal på Stadshuset i Stockholm.
- Det lät spännande och jag tog chansen. Och sedan har det rullat på och det är precis lika roligt och spännande för varje år som går. Fast lite speciellt var det allt när den nya servisen kom 1991, där gävlekonstnären Gunnar Cyrén designat glasen.
Tro nu inte att Signhild är servitris på heltid. Till vardags har hon ett arbete fjärran från lyxen och flärden i de fina salongerna. Hon arbetar nämligen i skogen! Hon planterar plant, röjer rågångar och inventerar plant.
- Det är underbart att få vara i skogen, säger Signhild. Vilken känsla att få höra fågelkvitter på vårarna i all den tystnad som omger naturen. Man har också chansen att se många djur. Bland annat var vi nära en björn på Söderforsvägen. Den hade strax före oss slitit upp flera lådor med plant.
- Det är också lite speciellt att förbättra de gamla rågångarna. Många har försvunnit och det är ibland mycket svårt att hitta gränsstenarna.

En Nobelfest ska vara perfekt. Serveringspersonalen samlas redan 14.00. Då ska allt gås igenom.
- Redan under måndagen görs dukningen för de 1 500 gästerna, men vi måste kolla att allt är perfekt. Varje servitris betjänar runt tio gäster så det innebär att vi är 150 som jobbar på golvet.
- Det är viktigt med ordning och reda. Vi ska gå i perfekt takt när maten ska ut och vi ska svänga av vid borden i en viss ordning.
När Signhild premiärserverade 1973 var det 800 gäster i Gyllene salen. I dag har antalet gäster stigit till nästan det dubbla och nu hålls evenemanget i Blå Hallen.
Vad som ska serveras på tisdag är en väl bevarad hemlighet. Men fjolårets meny får det att vattnas i munnen på de flesta gourmeter. Förrätten bestod av havskräftor och blomkålsknoppar på blomkålspuré med havskräftgelé. Varmrätten var ankleverfylld vaktel med ragu på Karl Johan-svamp och soltorkade tomater samt färsk grön sparris med madeirasky och körvelpuré. Desserten var vaniljglass med vinbärsparfait på tunn marängbotten med knäckflarn.
- Vi brukar få äta upp den glass som blir över, berättar Signhild. Maten i all ära, det är ändå kringarrangemangen som är underbara med en blomsterprakt som är obeskrivligt vacker.
Nobelmiddagen pågår mellan 19.00 och 22.00.
- Det blir bra många kilometer vi går varje kväll, säger Signhild. Visst blir man trött, men det kanske till stor del beror på anspänningen. Du måste hela tiden vara på helspänn för att undvika att göra några misstag. Tidspressen är också oerhört hård. Allt är planerat in i minsta detalj. Det gäller också att se upp med stengolvet, det brukar bli mycket halt om något skulle tappas på det.
Hon visar upp sin eleganta serveringsjacka där knappar och axelklaffar har Stadshuset som motiv.
- Det delas ut chokladmedaljer till kaffet och jag har sett flera festdeltagare som stoppat dem i bröstfickan och en stund senare upptäckt en allt större brun fläck på fickan.
Att servera på Nobelmiddagen är en stora ära.
- Ja, inte gör jag det för pengarnas skull, menar Signhild.
Även om hon missat kungen under Nobelmiddagen har hon serverat honom i andra sammanhang.
- Det var 1988 när kungen besökte Vedöarna i Dalälven. Det var mycket speciellt när agenter först kollade av ön innan kungen fick stiga i land.

Signhilds hobby är att snida i trä. I familjens vardagsrum finns två stolar som är gjorda ur två rotstammar.
- Det tog tid, men det gick, skrattar hon. Jag har själv fällt träden, barkat dem och sedan fick jag med hjälp av motorsåg, yxa, och olika slipmaskiner fram slutresultatet.
- Men så är jag också lite envis.
På tisdagskväll kommer maken Karl Erik att sitta framför teven och se galamiddagen.
- Jag har sett att hon skymtat förbi, säger han. Bland annat har hon stått bakom drottning Silvia vid några tillfällen.
Men Signhild hinner nog inte vinka till släkt och vänner.

Jörgen Larsson
026/27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons