Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund ger hälsokick

Annons
FAMILJELIV

Bakom grönmålade järngrindar påen liten kulle i Kvistholmen, Norrsundet, vilar ett vanligt falurötthus med vita knutar. Men husets invånare är däremotinte helt ordinära.

Där trängs paddor, grodor, ödlor, fiskar, ensignalräka, fåglar, en uppfödningskoloni av ett50-tal tammöss, golden retrievrarna Frida och Raksha tillsammansmed Elin Mattsson och hennes man Krister.

När Elin drabbades av pälsdjursallergi förelva år sedan sa läkaren att hon skulle ta bort sinahundar.

- Aldrig i livet svarade jag. Det skulle vara som att avlivalillasyster!

Katter tål hon absolut inte. Med andra pälsdjurgår det relativt bra och Elin är övertygad omatt det hänger på hennes egen viljestyrka. Det måstefungera, för ett liv utan djur är otänkbart förElin som har bestämt sig för att avstå frånbarn för att helhjärtat kunna ta hand om sin stora ochmångskiftande familj.

- Om jag måste välja går hundarna föreungar. Dessutom är risken stor att också barnen skullebli allergiska. Men det kan ju hända att jag ångrarmig någon gång i framtiden, säger hon och tittarpå Krister.

Han protesterar inte. I stället fyrar han av ett brettleende tvärs över trädgårdsbordet mot sinfru. Även om han inte delar hennes intensiva intresse såhar han få invändningar mot hennes vänner.

- Men nu har jag sagt att om vi ska ha fler djur måstevi göra oss av med något annat, säger Krister.

Han berättar att när de blev tillsammans förnio år sedan var hans enda villkor att så längede har råd och Elin sköter om dem själv, fårhon ha vilka djur hon vill. Uppemot 900 kronor i månadenkostar det att hålla djuren med mat. Till det kommer kostnaderför veterinärbesök och annat.

- Det är jag som drar in pengarna till alltihop. Mendet är okej, skrattar Krister.

Snabbt tillägger Elin att han röker för 500kronor i månaden. Samtidigt följer hennes blick detvå charmiga, levnadsglada hundarna som nyfiket kutar omkringi trädgården och utan att tveka delar ut blötapussar till den som kliar dem lite extra bakom öronen ellerpå magen. Det är inte svårt att förståElins stora tillgivenhet till Frida och Raksha.

- Folk har olika saker för att orka leva, för attmå bra. Jag skulle bli sjuk om jag inte hade djur. Det härligamed hundarna är att de älskar villkorslöst. Rakshasstora uppgift här i livet är att trösta folk. Honkänner direkt om någon är ledsen och görallt för att muntra upp personen, säger Elin.

Frida som är tolv år är aningen mer stillsamoch hon älskar smådjur. I ett hörn av tomten liggersnickerboa där den överviktiga franska vädurenKanin bor. Hon gör skillnad på hundarna.

- Hon är Fridas kanin! De kelar och gosar ofta med varandra.Däremot har det hänt att Kanin har klöst Rakshaeftersom hon gillar att busa och inte fattar signalerna närdet är dags att sluta.

Trots att Elin bokstavligen har huset fullt av djur och Kristeregentligen har sagt stopp, händer det att en och annan nygäst flyttar in i villan i Kvistholmen. När någonliten ödla eller en hängig fågel i zoobutikendär Elin jobbar behöver extra uppmärksamhet brukarhon ta med dem hem. Just nu bor en hamster i matrummet. Men inteför att Elin egentligen vill utan för att hon ska vänjasig vid djuret.

- Hamstrar tycker jag inte om. De är lömska ochbits. Men eftersom jag säljer dem i affären kännsdet som om jag bör försöka skaffa mig en relationtill dem, säger Elin samtidigt som hon tar upp den lillegnagaren i handen och tittar betänksamt på henne.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons