Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur går det här ihop?

/
  • Foto: LARS WIGERT Elisabeth Rydström och Maggan Ahlin jobbar på fritids i sommar. De har sett samma barn år efter år, barn som aldrig får ledigt från skolmiljön. (Barnen på bilden har inget med texten att göra).

Tio veckors sommarlov, men bara fem veckors semester.
En återkommande svårlöst ekvation för många barnfamiljer. Det är inte lika enkelt som förr när alla mammor kom ut med bullar och saft till stojande sommarungar. I dag finns det barn som aldrig är lediga från skolans fritids.

Annons
En återkommande svårlöst ekvation för många barnfamiljer. Det är inte lika enkelt som förr när alla mammor kom ut med bullar och saft till stojande sommarungar. I dag finns det barn som aldrig är lediga från skolans fritids.
Den blomstertid nu kommer - med tio veckors sommarlov. Men inte för alla. Det finns barn som går på fritids hela sommaren.
- Det är oftast samma barn varje år. Jag tycker synd om dem, säger Maggan Ahlin.
Hon och Elisabeth Rydström är fritidspedagoger på Fridhemsskolan. Maggan har arbetat i 23 somrar, för Elisabeth blir det andra sommaren. I år är det Fridhem som barnen från Sörbyskolan, Hemlingby, Solängsskolan, Söderskolan och Grååsen kommer till när fritidsverksamheten slås ihop under juli månad. Förra året var det 20 barn på fritids under den största semestermånaden och det väntas bli ungefär lika många i år.

Att barn går kvar några veckor efter skolavslutningen är inte ovanligt men de flesta har ledigt mitt i sommaren när deras föräldrar tar semester. Men några barn har ingen ledighet alls, vare sig under julen, påsken, på sportlovet eller sommarlovet. Orsakerna kan variera.
Föräldrarna kanske studerar och måste praktisera under sommaren, en del läser svenska för invandrare. Andra föräldrar kanske precis har börjat ett arbete och inte hunnit tjäna in någon semester.
- De här barnen har ingen mormor eller farmor som ställer upp. Kollo finns inte längre och aktiviteter kostar. Det händer också att föräldrarna inte orkar med sina barn och skickar hit dem fast de själva är lediga.
Maggan vet att det finns ungefär fem barn i upptagningsområdet som aldrig är lediga från skolmiljön. Och det är samma barn år efter år. Det "sommarlov" de ständiga fritidsbarnen får är det som fritidspersonalen ordnar.
- Vi badar ibland på Fjärran Höjder, går till en lekplats och någon gång har vi cyklat till Sälgsjön. Annars ser de på teve och film, spelar spel eller leker på skolgården. Gymnastiksalen är öppen så där får de vara. Vi försöker komma ifrån skolan men det beror på vädret och hur många barn som är här. Varje måndag planerar vi för veckan.

Fritids är till för barn mellan sex och tio år men skulle någon behöva så får barn upp till tolv år komma. Fritidsklubben för de större barnen är däremot stängd under jul- och sommarlov.
- Vi försöker få personal från varje skola för trygghetens skull men vi brukar känna igen barnen eftersom det ofta rör sig om samma barn som kommer år efter år. Det känns att själv gå på fem veckors semester och se ungarna bli kvar här. Jag tycker synd om dem, säger Maggan.
Det finns barn som varit ständiga fritidsbarn men där situationen förändrats. Maggan berättar om ett syskonpar som efter föräldrarnas skilsmässa nästan aldrig är på fritids. Det blev helt enkelt en annan fördelning av semester och ledigheter.
Själv har Maggan en dotter på 35 år som aldrig gått på något fritids.
- Jag var hemmafru när hon var liten. Vi skilde oss när hon var sex år men då slogs mormor och farmor om att få ha henne så barnpassning har aldrig varit något problem.
Maggans kollega, Elisabeth Rydström har tre barn, elva, 16 och 18 år.
- Mina har inte heller varit på fritids. Jag var arbetslös i sex år när barnen var små och när jag gick utbildningen var jag ledig på sommaren. Förra sommaren jobbade jag men då kunde de äldre barnen ta hand om den minsta.

Efter mormor i Delsbo och farmor i Roslagen, väntar Disney i Paris

Att få fem veckor semester att räcka till tio veckors sommarlov, påsklov, sportlov, jullov och klämdagar är en konst. Tomas Andersson vet hur man gör.
- Det gäller att ha pigga mor- och farföräldrar, säger Tomas med ett skratt.
Tidigare har Tomas och hans fru, Elisabet, saxat sin semester för att döttrarna Klara, nu tolv år, och Fredrika, sex år, ska få vara hemma så mycket som möjligt på sommarlovet.
- Men i år ska vi ha semester tillsammans och jag tar ut en extravecka som jag jobbat in.
Men det räcker ändå inte.
- Fredrika kommer att vara på fritids de första två veckorna. Klara har en veckas sommarlovsaktivitet och en vecka klarar hon sig själv.
Efter midsommar åker flickorna till Delsbo i Hälsingland för att vara hos mormor och morfar.
- Vi brukar bowla, bada, spela sällskapsspel och gå på Järvzoo. Och vi ska åka tåg själva hem, berättar Fredrika.

Därefter har Tomas sin första semestervecka. Han tänker åka till farmor i Roslagen där flickorna får träffa sina kusiner.
- När Elisabet har semester åker vi till Frankrike en vecka.
- Vi ska till Disney, säger Fredrika.
Två veckor hemma och ytterligare två veckor i Roslagen och sedan är semestern slut. Men inte sommarlovet.
- Det blir en vecka på fritids igen för Fredrika och Klara blir hemma.
Fredrika ser fram mot sitt sommarlov. Hon trivs visserligen på fritids men om kompisarna inte är där tycker hon det är tråkigt. Då är det mycket roligare att få träffa släkten och få vara ledig. Tomas vill heller inte gärna att hon är på fritids under loven. Han tycker att barnen behöver få vara lediga och dessutom vill släkten gärna träffa dem.
- Ungefär vartannat lov är våra barn och Elisabets systers barn hos morföräldrarna.

Därmed är sportlov och påsk klara. Julledigheten har Tomas och Elisabet lyckats jobba in. Men Tomas syskon har också barn som behöver sin farmor. Det krävs alltså noggrann planering för att inte köra slut på den äldre generationen.
- Vi har tur som har mormor och morfar och farmor som ställer upp men det gäller att vara sams inom släkten, konstaterar Tomas.
Moniqa Swälas

Mamma har också sommarlov. "Men det är inte gratis."

Monica Carlsson är lärare för Fridhemsskolans elever på Skogen 1. När hon tar farväl av sina elever inför sommarlovet kommer hon själv att vara kvar på skolan ett par veckor. Under den tiden får hennes egna barn gå på dagis och fritids.
- Barnen slutar den sjätte juni och vi har planeringsdagar till och med den 19 juni.
Dessutom börjar hon en vecka före barnen när höstterminen startar. Det innebär att hennes egna barn, Karin åtta år och Joakim, fem och ett halvt år, får vara på fritids respektive dagis några veckor varje sommar.
- Men sen är de hemma sju veckor med mig. Min man, Bosse, har fem veckors semester så vi har alltid semester ihop.
Det låter som en drömtillvaro för många och Monica uppskattar sommarledigheten men tycker att det finns både fördelar och nackdelar med att ha fastlagda veckor.
- Vi jobbar in vårt sommarlov eftersom vi har 45 timmars arbetsvecka. Så vi har inte fått sommarlovet gratis.

Monica jobbar ofta mer än så och tycker att hon har svårt att begränsa sin arbetstid.
- Man har sig själv som arbetsredskap. Vi måste stå på scenen varje dag och får inte visa om vi har dåliga dagar. De första två veckorna på semestern är jag sliten och orkar inte göra speciellt mycket. Då är jag hemma med barnen och gör bara lagom mycket.
- När vi är lediga tillsammans brukar vi hyra en stuga, paddla, segla eller vandra. Vi lever friluftsliv. Många tycker att vi har det bra men ändå klagar vi men stugor och resor är dyrare när vi är lediga.
Monica och hennes familj har slutat med fjällsemester bland annat eftersom stugorna är dyrare under högsäsong. Utlandsresor blir det inte heller. Visst kan hon ta ledigt under terminen men då dras 1,4 dagar varje ledig dag. Dessutom tvekar hon att ta ledigt under terminen eftersom det handlar om ansvaret för eleverna.
- Hur blir det för dem med vikarie? Har vi någon utbildad att tillgå? Ibland känns det som att vi inte kan vara borta på grund av det.
Monica skulle annars gärna ta ledigt en majvecka och åka någonstans.
- Fördelen är att barnen inte behöver vara på fritids under loven men hade jag ett annat jobb skulle jag försöka hitta lösningar så att barnen slapp vara på fritids. Inte för att fritids är dåligt utan för att de tillbringar så mycket tid där ändå.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons