Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur gick det sen?

/
 • Så här såg de ut, eleverna i den första årskullen på Vasaskolans jazz, blues och rocklinjen. Om några månader är det 15 år sedan de gick ut gymnasiet.Bakre raden från vänster: Sverker Magnusson, Stefan Rosman, Martin Hållqvist, David Samuelsson,Mellersta raden från vänster: Martin Horn, Fredrik Hamberg, Pär Engstrand, Henrik Nilsson, Mattias Lissdaniels, Pär Lauren, Johan MoraeusFrämre raden från vänster: Johan Pyykkö, Björn Samuelsson, Tomas Jakobsson, Johan Angantyr, Anders Lindström, Henrik Olsson, Patrik Engelbert.
 • Henrik NilssonÅlder: 33Bostadsort: Stockholm och VisbyFamilj: FlickvänYrke: MusikerMusik i dag: Efter studenten 1996 gick jag ett år på folkhögskola i Stockholm och har sen dess jobbat som frilansmusiker och låtskrivare med olika band och artister på skivinspelningar och turnéer i Sverige och utomlands. Fortfarande musiker och kombinerar sen ett halvår detta med att utbilda mig till byggnadsantikvarie.Skolminne: Vi var ju ganska många som inte kom från Gävle och därför fick flytta hemifrån relativt unga. Så det finns så klart en mängd roliga minnen som kanske inte riktigt är preskriberade än men annars minns jag hur grymt det var med så fantastiska lärare som till exempel Gösta Rundqvist. Och sen går det liksom inte komma ifrån att många obetalbara minnen är kopplade till den smått galne men passionerade jazzfanatikern Göran Olsson som verkligen var eldsjälen bakom det hela. Många tack till honom!
 • Anders LindströmÅlder: 34Bostadsort: TorshällaFamilj: Sambo och två barnYrke: Kvalitetssäkringssamordnare inom Eskilstuna kommun. Arbetar med handledning och utbildning gentemot Dagliga verksamheter och boenden som innefattar personer inom autismspektrat. Arbetar även som lärare åt Riksförbundet Autism på en av deras utbildningar.Musik i dag: Spelar i dagsläget inte mer än för mig själv, har dock spelat gitarr och sjungit i ett antal konstellationer.Skolminne: Minns då jag skulle sjunga en ballad i Vasaskolans aula. När den andra versen började fick jag total blackout, blev stående säkert en halv minut helt tyst. Göran som var klassföreståndare gick fram till Pa:t och vred upp volymen i tron att det var något tekniskt fel. I samma stund fick jag ”tillbaka medvetandet” och tog i med full kraft så det dånade i ­hela lokalen.
 • Björn SamuelssonÅlder: 34Bostadsort: Lindome (strax söder om Göteborg)Familj: Fru och en son. Ett barn till på väg i maj.Yrke: Musiker och producentInstrument: TrombonMusik i dag: Har spelat professionellt sedan 2001. Jobbar just nu som producent för ett av Sveriges två professionella storband – Bohuslän Big Band.Skolminne: När vi spelade med Vasa Big Band på Stortorget och avgående studenter började kasta vatten även på oss som spelade! Ett annat minne var när Göran Olson ordnade en klassresa ned till Jazz club Fasching i Stockholm och vi fick lyssna till Nils Landgren Funk Unit. En höjdarkonsert som inspirerade till fortsatt satsning på musiken!
 • Fredrik EdinÅlder: 34 årBostadsort: ValboFamilj: fru och ett barnYrke: ArbetslösMusik i dag:Spelar trumpet i Bomhus musikkår/hem­värnets musikkår och är ord­förande iGästrike brazzband.
 • Henrik OlssonÅlder: 33 årBostadsort: Har precis flyttat från Linköping hem till Bollnäs.Familj: Sambo Sofia och sonen Sixten, två år i maj.Yrke: Musiklärare på kulturskolan i Bollnäs.Musik i dag: Blir lite allt möjligt allt ifrån hårdrock med Bloodboud till mindre jazzensembler.Skolminne: Det blir lite svårt att ta ett skolminne då det hände så mycket konstiga/roliga saker. Göran var fantastiskt rolig att ha som klassföreståndare. Men cirkusturnén...... mer annorlunda upplevelse får man leta efter.
 • Martin HornÅlder: 33 årBostadsort: GävleFamilj: Fru och två barnYrke: Fastighetsförvaltare på Uppsalahem.Musik i dag: Ingenting. Tid är en bristvara.Skolminne: Det var en väldigt rolig tid, positivt alla tre åren. Framför allt var det gemenskapen och att spela i ensemble. Det var riksintag vilket gjorde att många flyttade till Gävle, även jag som kom från Lingbo. Det blev speciellt och ledde till att vi gjorde roliga saker. Vi hade också jazz­eliten som lärare så vi var privilegierade.
 • Johan AngantyrÅlder: 34Bor: Södermalm StockholmFamilj: Flickvännen Maria och katten MorskyYrke: Art DirectorMusik i dag: Spelar gitarr i bandet Youngteam på engelska skivbolaget Northern Star Records. Spelar kla­viatur med bandet Speedmarket ­Avenue på spanska skivbolaget ­Elefant records.Skolminne: När jag tänker tillbaka på tiden på jazzlinjen minns jag mest ­alla trevliga och kreativa klasskamrater. Nu jobbar jag med kreativitet varje dag och vet att jazzlinjen var en viktig del i min utveckling.
 • Patrik EngelbertÅlder: 34 årFamilj: Fästmö och en dotterYrke: Saxofon och ensamblelärare på kulturskolan, vikarierar ibland på jazzlinjenMusik i dag: Med i Sandviken Big Band, spelade förr på teatrarna i Väster- och Norrbotten.Skolminne: Att vi alltid, alltid var på skolan och spelade nästan dygnet runt. Vi var ett gäng som var intresserade. Det var riksintag då och vi hade Stockholmsmusiker som lärare. Kommunen anställde oss för att spela cocktailjazz på tråkiga möten. Det var en bra skola för oss.
 • Sverker MagnussonÅlder: 33 årBostadsort: ValboFamilj: Fru och två barnYrke: Pianolärare på Kulturskolan.Musik i dag: Spelar med ett par bandSkolminne: Massor.
 • Stefan RosmanÅlder: 36Bostadsort: Gävle/FuruvikFamilj: Sambo och två barnYrke: Grafisk Formgivare/OriginalareMusik i dag: Vi har en replokal i alla fall.Skolminne: När jag tänker tillbaka på den tiden, så var det mycket fikande, som hela tiden pågick i och utanför Rådhusets lokaler.   Men trots allt fikande så påverkade det inte disciplinen i musikutövandet.
 • Fredrik HambergÅlder: 35Bostadsort: Säljemar, GävleFamilj: Sara, en hund, tre katterYrke: MusikerMusik i dag: Har nyss släppt en live-skiva med Gävlebandet ”Blue Tattoo”Skolminne: Skivinspelningen med Facequake och Göran Olsons konstanta tjat om att städa övningsrummet.
 • Johan MoraeusÅlder: 33 årBostadsort: StockholmFamilj: Fru och två barnYrke: Låtskrivare, producent och musikerMusik i dag: Gör allt på beställning, är allroundmusiker. Låtskrivare åt allt från Britney Spears till Malena Ernman.Skolminne: Göran Olson, magisk man. Det var ett kul möte och han har inspirerat mig.
 • Martin HållqvistÅlder: 33Bostadsort: GävleFamilj: Fru och KattYrke: RockikonMusik: Spelar och skriver musik aktivt.Skolminne: Musiklinjen har betytt mycket för mig och den tiden är full av lyckliga minnen. Där startade jag tillsammans med andra elever ifrån skolan mitt första band, Facequake, som har spelat in skivor och videos och spelat ute. Vi blev även skickade till New York av Export Music Sweden för ett par gig där.
 • Pär LaurénÅlder: 33Bor: ValboFamilj: Fru och barnYrke: Gymnasielärare på Thoren Business SchoolSpelar musik i dag: Ja, det gör jag. Kommer aldrig att sluta.Minne från jazzlinjen: Tusentals, men framförallt känslan av att komma ifrån det obehagliga högstadiet och plötsligt bli behandlad med lite värdighet. Minns också alla fantastiska lärare samt Göran Olsons oerhörda driv.
 • David SamuelssonÅlder: 33Bostadsort: GnestaYrke: Musiklärare/ egen företagareSpelar: Improvisationer, svensk folkmusik och JS Bach, mest på piano och gitarr.Skolminne: Pianolektionerna med Gösta Rundqvist var särskilt viktiga för mig. Han hjälpte mig förstå att musik handlar om att beröra, snarare än att imponera.
 • Pär EngstrandÅlder: 35Bostadsort: Weimar, Tyskland till den första april. Därefter Wernigerode, Tyskland.Familj: SamboYrke: Musiker/PipmakareMusik i dag: Jobbar som frilansande musiker, i huvudsak i Tyskland. Spelar till största delen klassisk musik med inriktning på så kallad tidig musik (barock, renässans). Spelar fortfarande kontrabas och även viola da gamba.Skolminne: Efter tre års gymnasiestudier så har jag naturligtvis massvis med minnen. Något som hänger kvar väldigt tydlig är de fantastiska lokalerna vi hade. Övningsrum i Rådhuset! Efter att studerat på diverse skolor efter det förstår man hur lyckligt ­lottade vi var.
 • Johan PyykköÅlder: 33Bostadsort: VansbroFamilj: SingelYrke: Musiklärare (blås)

Hur gick det sen för Vasaskolans allra ­första årskull på jazz, blues och rocklinjen? GD har ringt runt till alla elever för att ta reda på det.

Annons

Inte helt förvånande spelar de flesta musik fortfarande och för några enstaka har det gått riktigt bra. GD bad dem också att berätta något skolminne. Av svaren går det att utläsa att de hade en mycket inspirerande och rolig tid i Gävle.

Mer läsning

Annons