Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållsskolan på Söder

/
  • Med hjälp av Gävlekännaren Per Mattsson har byggnaderna på vykortet kunnat lokaliseras. Hushållsskolan på Södra Kungsgatan 31, den byggnad som sedan blev arbetsstuga, har tecknats från gårdssidan. Det är huset till vänster, bakom träden, med en (troligen fristående) mindre byggnad längst ut i vänsterkant och några gårdshus till höger. Staketet i bildmitten går längs med Södra Kungsgatan, och tvåvåningshuset bortom staketet står på gatans bortre (västra) sida.

Annons

Fru Karin Hedman på Öfre Bergsgatan 9 i Gäfle fick ett brefkort av den modell som knappast hade någon plats för en handskriven hälsning; man fick skriva på själva bilden eller i dess marginal. Stämpelns datum går inte att läsa, men det gröna frimärket är på 3 eller 5 öre. Det föreställer Oscar II, som dog 1907. Och exempelvis år 1900 bodde en auktionsvaktmästare P Hedman på just denna adress. (Han torde ha haft nära till jobbet, för auktionshallen låg intill, på Södra Kungsgatan 7.)

”Hjärtliga lyckönskningar på Födelsedagen” skrev någon i bildkanten till Karin Hedman och undertecknade med ett par initialer. Och själva bilden är en tecknad (och osignerad) återgivning av den lokala hushållsskolan, här med stadsnamnet stavat Gefle.

Det fanns alltså en sådan skola i Gävle kring sekelskiftet 1900. Den är (utan kommentarer, och inte upptagen i förteckningen på skolor eller i fastighetsregistret) nämnd i adresskalendrarna 1898, 1900 och 1901. Och adressen är intressant: Södra Kungsgatan 31. Jag har skrivit om den adressen i GD 4 februari och 3 mars. Det var här som Gävles fruntimmersförening från 1905 drev en arbetsstuga för skolbarn, ett slags fritidshem inriktat på lärande av hantverk och på tillverkning av produkter som kunde säljas – borstar, korgar, blombord med mera.

Hushållsskolor låg i tiden. Ewonne Winblad gav nyligen ut boken ”Frälst, förmögen, förskingrad” om det fattiga barnet Hanna Lindmark (1860-1941), som årligen såldes på auktion till den som gav lägsta budet och som med tiden startade Hushållsskolan Margareta i minst ett halvdussin svenska städer.

Hon arbetade hårt och effektivt och dog stormrik. Eleverna i skolan skötte dess mycket uppskattade restaurang och både tillverkning och försäljning av husmanskost. Den första Margaretaskolan öppnades 1905 i Norrköping; som barn (något senare) skickades jag ibland dit för att handla tekakor.

Hanna Lindmark var mycket religiös och testamenterade sitt företag till fyra missionssällskap. En VD från frikyrkorörelsen förskingrade arvet, företaget likviderades 1977, skandalen tystades ner och handlingarna låstes in i missionskyrkans kassavalv. Tills Ewonne Winblad började gräva och fann dokumenten.

Ingen sådan falskhet vidlåder, såvitt jag förstår, den hushållsskola som drevs i samma fastighet som arbetsstugan och av samma organisation.

Mer läsning

Annons