Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkare kostar för länet

Stafettläkarna kostade förra året Landstinget Gävleborg 587 kronor per invånare.
Det är mer än i något annat landsting.
– Jag tror att vi kan sänka kostnaden för hyrläkare det här året, säger landstingsrådet Tommy Berger, S.

Annons

Kostnaderna för inhyrda läkare har ökat med mer än en miljard i Sverige de senaste fem åren visar en sammanställning som Dagens Nyheter har gjort.

I Landstinget Gävleborg har kostnaden mer än fördubblats sedan år 2004. Då kostade hyrläkarna 76,4 miljoner kronor. År 2008 låg kostnaden på 161,9 miljoner kronor.

– Situationen är samma som tidigare. Men vi jobbar envetet med rekryteringsfrågorna och jag tycker att det har börjar ge lite resultat, säger Tommy Berger.

– Det var lägre kostnader för hyrläkarna det sista halvåret 2008 än det första och jag tror att vi kan fortsätta på den vägen, säger han.

I den sammanställning över hyrläkarkostnaden per invånare som Dagens Nyheter har gjort utmärker sig Landstinget Gävleborg som det landsting som betalar överlägset mest för stafettläkarna, eller motsvarande 587 kronor per invånare. Norrbotten som ligger närmast betalar 461 kronor per invånare och Dalarna betalar 421 kronor per invånare.

I några landsting och vårdregioner används praktiskt taget inga hyrläkare alls. I Skåne ligger kostnaden på bara 35 kronor per invånare.

– Det är lättare att rekrytera läkare för landsting som ligger nära utbildningarna. Vi ligger visserligen nära Uppsala, men det blir ändå svårt att hitta läkare till hela länet, säger Tommy Berger.

– Skåne har egen läkarutbildning och ligger dessutom nära Danmark, säger han.

År 2003 enades landstingsdirektörerna i Sverige om att vårdens beroende av hyrläkare skulle minskas. I stället har det blivit tvärtom.

– Beslutet hade effekt första året. Men sedan har vårdgarantin och allt fokus på tillgänglighet och köer gjort att många landsting har blivit mer benägna att ta in hyrläkare för att inte köerna ska växa, säger Tommy Berger.

Orsaken till att landstinget tar in hyrläkare, trots att de kostar dubbelt så mycket som anställda läkare, är att den hårda konkurrensen om läkarna. Hellre än att ha vakanta tjänster väljer landstinget hyrläkare.

– Vi har fokus på den här frågan hela tiden och jag tror att det är på väg åt rätt håll, säger han, säger Tommy Berger.

Mer läsning

Annons